Burse - Fonduri mutuale

BVB aduce derivatele pe aur cu livrare fizică. Cine pariază corect ia acasă lingoul de aur

BVB aduce derivatele pe aur cu livrare fizică. Cine pariază corect ia acasă lingoul de aur

Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti: În perioada următoare vor fi introduse la tranzacţionare primele contracte derivate cu activ suport aurul care au livrare fizică, precum şi primul derivat cu activ suport grâul. Primul contract futures pe aur va fi introdus în luna octombrie.

Autor: Roxana Pricop

30.09.2011, 00:04 1498

Investitorii vor putea paria pe cotaţia aurului şi lua acasă metalul al cărui preţ l-au speculat începând din octombrie, când vor intra la tranzacţionare primele contracte de tip futures cu activ suport aurul şi cu livrare fizică.

Criza din zona euro a alungat investitorii de pe pieţele de acţiuni şi i-a făcut să îşi adăpostească banii în aur. De la începutul anului aurul s-a apreciat cu 13%, iar interesul investitorilor pentru metalul galben a crescut puternic. Şi investitorii de la Bursa de la Bucureşti, unde se tranzacţionează instrumente derivate cu activ suport aurul, au fost cuprinşi de febra metalului galben.

În şedinţa bursieră de miercuri, 28 septembrie, Bursa a înregistrat un maxim istoric al numărului de contracte futures tranzacţionate: 7.899 contracte în valoare de peste 13 mil. lei graţie tranzacţiilor pe contractele futures pe aur cu scadenţă în octombrie şi decembrie 2011. Din momentul lansării, în aprilie, investitorii au tranzacţionat contracte pe aur de peste 52,2 mil. lei.

Contractele futures sunt produse derivate prin care un investitor se angajează că cumpără/vinde activul suport la un preţ şi dată dinainte stabilite. Toate contractele futures listate în prezent la BVB sunt cu livrare în cash, adică la data scadenţei contractului investitorii încasează bani în schimbul contractului.

"În perioada următoare vor fi introduse la tranzacţionare primele contracte derivate cu activ suport aurul care au livrare fizică, precum şi primul derivat cu activ suport grâul. Primul contract futures pe aur va fi introdus în luna octombrie", a spus Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Contractele futures cu livrare fizică sunt produse financiare complexe: investitorul cumpără un contract futures la BVB pentru fiecare lingou de 100 de grame de aur având puritatea minimă de 995‰ (24 karate) şi depune marja necesară. El trebuie să menţină poziţia "long" până la scadenţa contractului futures. Poziţia "long" va fi marcată la piaţă zilnic. Preţul la care se vor efectua operaţiunile de livrare fizică este cotaţia aurului comunicată de BNR la data scadenţei, la care se adaugă costul de livrare (procesare lingou, transport, asigurare şi custodie pentru 30 de zile). Diferenţa dintre preţul tranzacţiei de cumpărare şi cotaţia aurului comunicată de BNR este profit sau pierdere din marcarea la piaţă a contractului futures.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO