Burse - Fonduri mutuale

Canada va sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă

Canada va sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni...

Autor: Tibi Oprea

20.09.2023, 18:28 511

Jonathan Wilkinson, Ministrul Energiei şi Resurselor Naturale din Canada, alaturi de Sebastian Burduja, Ministrul Energiei din România, au anuntat marţi, 19 septembrie, decizia Canadei de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

Anuntul, făcut şi de producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) la Bursa de Valori Bucureşti reconfirma parteneriatul strategic intre Canada si Romania in domeniul enegiei nucleare pentru atingerea obiectivelor climatice si de securitate energetica ale Romaniei.

In prezent, Nuclearelectrica are un rol major la nivel national prin operarea la cele mai inalte standarde de siguranta si performanta a Unitatilor 1 si 2 de la CNE Cernavoda, care contribuie cu aproximativ 20% din necesarul energetic al Romaniei, prin furnizarea de energie curata, sigura, stabila si accesibila.

La nivelul anilor 2031/2032, România va adauga aprox. 1400 MWe capacitate instalată prin operarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavoda, in plus fata de prelungirea duratei de viata a Unitatii 1 pentru 30 ani si mentinerea capacitatii de 700 MWe prin Retehnologizarea Unitatii 1 la nivelul anului 2029.

Aceste proiecte strategice vor fi relizate în colaborare cu parteneri canadieni tradiţionali şi cu susţinerea Bancii de Export a Canadei (EDC) si vor contribui la securitatea energetica a Romaniei si la atingerea tintelor de decarbonare.

În plus, proiectele vor asigura locuri de munca stabile pentru aproximativ 20.000 angajati in industria nucleara din Romania pentru urmatorii 60-70 ani, contribuind de asemenea la dezvoltarea socio-economica. Suplimentar, Romania va putea sustine si alte tari din regiune sa isi atinga tintele de independenta energetica si decarbonare.

„Nuclearelectrica, prin dezvoltarea programului nuclear romanesc reprezintă un pilon strategic pentru securitatea energetică a României. Suntem mandri si onorati sa continuam parteneriatul strategic pe care il avem cu Canada de peste 55 ani prin operarea singurei centrale cu tehnologie CANDU din Europa, si una dintre cele mai performante din lume, in ceea ce priveste factorul de capacitate ridicat. Proiectele noastre nucleare civile sunt repere pentru industria energiei nucleare la nivel global şi un pas semnificativ către un viitor energetic curat şi durabil cu reactoare nucleare. Acest parteneriat durabil poate fi un exemplu si pentru alte tari care intentioneaza sa isi dezvolte o strategie energetica folosind energia curata, rezilienta si accesibila - energia nucleara”, spune Cosmin Ghiţă, Director General al Nuclearelectrica.

În august 2021, România a semnat un Memorandum de Înţelegere (MoU) cu Canada pentru a consolida şi susţine în continuare cooperarea în proiecte civile de energie nucleară, ca urmare a unei relaţii de 55 de ani între Canada şi România în industria nucleara.

Interesul pentru finanatarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 in valoare de 3 miliarde dolari canadieni anuntat de Guvernul Canadian, completeaza interesul exprimat de Statele Unite, prin US Exim Bank, de a finanţa serviciile tehnice furnizate de SUA pentru Unităţile 3 şi 4 ale Nuclearelectrica: finanţarea până la 50 milioane USD din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) şi până la 3 miliarde USD din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie şi de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unităţilor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.

Nuclearelectrica are o capitalizare de 14,2 mld. lei şi este controlată în proporţie de 82,5% de statul român, prin Ministerul Energiei. Acţiunile SNN înregistrează o creştere de 9,8% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 336 mil. lei, arată datele BVB.

Compania a încheiat primele şase luni din 2023 cu venituri din exploatare de 3,7 miliarde lei, în creştere cu 20%, şi un profit net de 1,28 miliarde lei, cu 5,6% mai mare decât în perioada similară din 2022, potrivit raportului financiar semestrial publicat la BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO