Burse - Fonduri mutuale

Capitalizarea burselor de pe glob a depăşit nivelurile ante-criză şi a ajuns la 63 de mii de miliarde de dolari

Capitalizarea burselor de pe glob a depăşit nivelurile...

Autor: Adrian Cojocar

26.12.2013, 15:44 626

Capitalizarea însumată a 58 dintre cele mai importante burse de pe glob a depăşit în noiembrie pentru prima dată nivelurile ante-criză, atingând un record istoric de 63.338 miliarde de dolari, potrivit Federaţiei Mondiale a Burselor (WFE) cu sediul la Paris.

Aceasta vine după ce bursele din SUA şi Germania, care sunt printre cele mai importante din lume, au atins anul acesta niveluri record.

În prezent capitalizarea Bursei de la Bucureşti se află încă cu 38% sub nivelurile maximele atinse în 2007, când se ridica la circa 30,3 mld. euro.

Precedentul record fusese atins în octombrie 2007 când capitalizarea însumată a burselor de pe glob s-a cifrat la circa 62.800 miliarde de dolari.

Criza care a urmat după 2007 a şters circa 34.000 de miliarde de dolari de pe bursele din întreaga lume, respectiv jumătate din valoarea acestora până la începutul anului 2009.

Bursele au recuperat în prezent această pierdere şi şi-au continuat ascensiunea la aproape cinci ani de la atingerea minimelor.

Capitalizarea burselor mondiale a urcat cu 1,1% în noiembrie şi a adăugat 700 miliarde de dolari, iar comparativ cu luna noiembrie a anului trecut au consemnat un avans de 20,1%.

Bursele de pe continentul american au crescut cel mai mult în această perioadă, respectiv cu 23%, urmate de cele din regiunea Europa – Africa şi Orientul Mijlociu, care au avansat cu 21,1%, şi bursele asiatice, cu o apreciere de 15,9%.

Capitalizarea bursei din Grecia s-a dublat în ultimul an, urcând cu 121%, aceasta fiind şi cea mai afectat stat european, care se confruntă cu o recesiune puternică de mai mulţi ani, dar care este pe cale să-şi revină.

Bursa din Irlanda a crescut cu 73% în ultimul an, în timp ce bursa din capitalizarea bursei din China s-a majorat cu 50%, potrivit datelor Federaţiei Mondiale a Burselor.

Bursele din Peru, Turcia şi Indonesia s-au aflat la polul opus, cu cele mai mari reduceri ale capitalizărilor, de 21,7%, 17,4% şi respectiv 17,3%.

Bursa de la Bucureşti nu este inclusă în cele 58 de burse parte a Federaţiei Mondiale a Burselor, din regiune făcând parte numai bursa din Istambul şi cea din Budapesta.

Cu o capitalizare de circa 18,7 miliarde de euro, bursa de la Bucureşti se plasează numai peste nivelul a şase burse incluse în această asociaţie, respectiv cea din Bermuda, din Cipru, Slovenia, Malta, Mauritius şi Ungaria.

Totuşi în ceea ce priveşte acţiunile libere la tranzacţionare (free-float-ul) bursa de la Bucureşti stă cu mult mai prost, plasându-se pe unele dintre ultimele locuri în lume.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO