Burse - Fonduri mutuale

Caramiha: Sedinta de ieri a fost foarte lunga pentru tranzactii putine

10.06.2008, 20:08 13

Bursa a inregistrat scaderi semnificative in prima zi in care se tranzactioneaza dupa noul program. Bursa a prelungit de ieri programul de tranzactionare cu doua ore, pana la ora 16:30, aliniindu-se astfel pietelor externe care au sedinte de tranzactionare de sase ore.
"Sedinta de ieri a fost foarte lunga si a avut parte de putine tranzactii. Au fost scaderi pe lichiditati mici, practic in ton cu ceea ce se intampla pe pietele internationale. Pare sa fi revenit sentimentul negativ in piata", spune Adrian Caramiha, unul dintre cei mai vechi brokeri din piata.
Principalul indice al pietei, BET, scadea ieri la ora 15:00 cu 1%, in vreme ce indicele celor mai lichide companii din piata, BET-C, inregistra o depreciere de 0,9%. Societatile de investitii financiare au fost cele mai afectate de pierderile din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, scazand cu 3,1%.
Cand BET-FI se afla la 55.000 de puncte, toata lumea spunea ca se va consolida si vedea un prag nou, superior. Investitorii nu sunt speriati in momentul de fata, ci se afla intr-o perioada de asteptare. Cred ca este nevoie de cateva sedinte ca sa vedem ce directie va urma Bursa, spune Caramiha.
Stirile internationale nu sunt tocmai favorabile. Astfel, vineri au fost publicate in Statele Unite cifrele privind somajul, acesta atingand in luna mai cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani si jumatate, semnaland pericolul ca economia sa intre in recesiune. Ca urmare, dolarul a intrat in declin in raport cu euro, in vreme ce indicii bursieri internationali au fost puternic afectati de aceasta stire, inregistrand scaderi puternice.
In plus, pretul petrolului atinsese vineri nivelul record de 139 de dolari pe baril, dupa ce operatorii din piata au cumparat masiv, mizand pe o scadere a dolarului. Ieri insa pretul petrolului a scazut sub 138 dolari pe baril, declin limitat de decizia OPEC de a nu creste productia si alimentat de vanzari masive, generate de traderii care au dorit sa profite de cotatiile record atinse vineri.
Bursa a inregistrat ieri o lichiditate de 5,9 milioane de euro (21,41 milioane de lei) cu o ora si jumatate inainte de inchiderea sedintei, in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii in valoare de 3,2 milioane de euro (11,5 milioane de lei).
Cel mai mare rulaj din piata a fost realizat inainte de inchidere de titlurile Transelectrica (TEL), de 0,6 milioane de euro (2,2 milioane de lei), urmate de actiunile Erste Bank (EBS), cu o lichiditate de 0,5 milioane de euro (1,9 milioane de lei) si titlurile BRD SocGen (BRD), cu tranzactii in valoare de 479.000 de euro (1,7 milioane de lei).
Actiunile Petrom (SNP), Azomures (AZO) si Mecanica Ceahlau (MECF) au fost singurele titluri importante care inregistrau cresteri inainte de inchiderea sedintei de ieri. Actiunile Mecanica inregistrau ieri cea mai mare crestere din piata, de 5%.
"Principalii emitenti vor incepe sa plateasca dividende, iar in aceasta perioada de obicei vin bani catre investitori si Bursa se mai animeaza si ea", crede Caramiha.
Pe plan intern stirile sunt pozitive, inflatia incetinind in luna mai, potrivit estimarilor analistilor, care anticipeaza insa ca BNR va majora dobanda de politica monetara la un nivel de doua cifre, in luna iunie, in urma datelor privind cresterea economica puternica din primul trimestru.
Reprezentantii BNR au avertizat ca este posibila o supraancalzire a economiei, in urma consumului ridicat si a cresterii volumului creditelor, care alimenteaza deficitul de cont curent.
Bursa doreste sa introduca doi noi indici, BET-XT (BET Extented Index) si BET-NG (BET Energy & Related Utility Index). BET-XT va fi mai reprezentativ decat indicele BET, urmarind evolutia celor mai importante zece companii din piata, precum si a celor cinci societati de investitii financiare, in vreme ce BET-NG va avea in componenta companiile din sectorul energiei si utilitatile aferente. Ambii indici vor fi calculati retroactiv de la 1 ianuarie 2007, plecand de la 1.000 de puncte.
"Ne asteptam la alte instrumente de tranzactionare, gen short-selling, care sa duca la o stopare a volatilitatii pietei, insa demersurile Bursei reprezinta un inceput bun", spune Caramiha.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO