Burse - Fonduri mutuale

Care este preţul pe care investitorii îl consideră echitabil pentru Petrom

Autor: Andrei Chirileasa

28.02.2011, 23:50 18

Preţul de 0,352 lei/acţiune pe care Petrom (SNP) a anunţatsăptămâna trecută că-l va oferi acţionarilor care au cerutretragerea din companie în urma divizării probate anul trecut esteun reper "relevant şi echitabil" pentru stabilirea preţului pe carestatul îl va solicita în oferta de vânzare a unui pachet de 9,84%din acţiunile companiei, consideră Asociaţia Investitorilor de pePiaţa de Capital (AIPC).

La acest preţ, compania ar fi evaluată la circa 4,73 mld. euro,iar statul ar obţine circa 465 mil. euro din vânzarea celor circa5,57 miliarde de acţiuni.

Preţul este însă cu 10% mai mic decât cotaţia de ieri de peBursă a titlurilor Petrom, care a atins ieri 0,4 lei.

"Pentru a scurta din durata procesului de întocmire adocumentaţiei aferente ofertei de vânzare, considerăm că MinisterulEconomiei ar trebui să ia în calcul şi preţul de retragere stabilitrecent de către Pricewaterhouse Coopers Management Consultants, de0,352 lei/acţiune. Realizarea unei alte evaluări, pe lângă faptulcă ar prelungi termenul ofertei de vânzare, ar duce şi la costuriinutile. Apreciem că preţul determinat în urma unui raport deevaluare întocmit de o prestigioasă companie din grupul Big Four,aşa cum este Pricewaterhouse Coopers, poate fi considerat relevantşi echitabil", se arată într-o adresă înaintată de AIPCMinisterului Economiei.

Preţul de retragere, un reper cu douătăişuri

Acest reper de preţ este însă cu două tăişuri, având în vederecă raportul evaluatorului a fost făcut la solicitarea companiei,care are interesul să plătească un preţ cât mai mic acţionarilorcare au solicitat retragerea. În plus, acţionarul majoritar alPetrom, grupul austriac OMV este de asemenea foarte interesat săcumpere pachetul de acţiuni scos la vânzare de stat, dacă esteposibil la un preţ cât mai mic.

Şi pentru ceilalţi investitori un preţ în oferta Petrom subnivelul de pe Bursă ar fi avantajos, deoarece le-ar oferi unpotenţial mai ridicat de câştig, în timp ce un preţ în ofertă pestepreţul de pe Bursă nu ar fi deloc interesant, deoarece investitoriivor prefera să cumpere acţiunile direct din piaţă.

De cealaltă parte, statul are ca obiectiv declarat maximizareapreţului pe care-l va încasa pentru pachetul de acţiuni, indiferentde cine vor fi investitorii care vor subscrie în ofertă. Neoficial,Ministerul Economiei ar dori să obţină un preţ de peste 0,4lei/acţiune.

Rezultatele record raportate de Petrom pentru 2010 ar puteasusţine demersul statului privind obţinerea unui preţ mai mare.Compania a avut anul trecut un profit net consolidat (conformstandardelor internaţionale de contabilitate) de 516 mil. euro, de2,5 ori mai mare decât în 2009, la afaceri de 4,36 mld. euro, încreştere cu 16%. Compania ar putea propune în acest an şidistribuirea de dividende, după doi ani de pauză.

AIPC cere CNVM să nu permită subscrierea pe bazascrisorilor de garanţie

Asociaţia Investitorilor socilită Ministerului Economiei săaloce în proporţie de 100% acţiunile pe care le vor subscrie înofertă persoanele fizice române (adică fiecare investitor local săprimească o acţiune pentru fiecare acţiune subscrisă) şi caalocarea pro-rata (adică fiecare investitor să primească un numărde acţiuni proporţional cu numărul de acţiuni subscrise în caz desuprasubscriere) să se aplice doar pentru celelalte categorii deinvestitori.

"De asemenea, având în vedere o posibilă inegalitate a şanselor,în condiţiile în care unii investitori pot utiliza scrisori degaranţie bancară, fără a indisponibiliza lichidităţi, prejudiciindastfel intersele celorlalţi investitori, solicităm ComisieiNaţionale a Valorilor Mobiliare să nu aprobe în prospectul devânzare posibilitatea de subscriere pe baza scrisorilor degaranţie", se mai arată în adresa AIPC.

Subscrierea pe baza scrisorilor de garanţie bancară a permis caîn oferta Transgaz derulată la finele lui 2007 să se atingă un gradde subscriere record, cererea de acţiuni fiind de 28 de ori maimare decât oferta. Asta deoarece în ultima zi de subscriere mariiinvestitori instituţionali au venit cu scrisori de garanţie bancarăîn baza cărora au subscris pachete mari de acţiuni pentru a fisiguri că la alocare vor primi cât mai multe titluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO