Burse - Fonduri mutuale

Care sunt cele mai generoase SIF-uri din perspectiva dividendelor

Care sunt cele mai generoase SIF-uri din perspectiva dividendelor

Autor: Adrian Ionut Cojocar

05.03.2012, 00:05 3191

Administratorii SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Transilvania (SIF3) au anunţat la sfârşitul săptă­mânii trecute ce dividend propun în acest an acţionarilor, acestea fiind în linie cu cele cerute de unii investitori, care vor ca 90% din profiturile realizate de acestea anul trecut să ajungă în buzunarul acţionarilor.

Dintre cele patru SIF-uri care au anunţat până în prezent dividende, SIF Muntenia este cea mai generoasă din acest punct de vedere, dorind ca întregul profit de anul trecut, care s-a ridicat la 65,3 mil. lei, să fie distribuit către acţionari, gradul de distribuire fiind de 100% în acest caz.

SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) vor să împartă cu acţionarii 90% şi respectiv 87,1% din profiturile de anul trecut, valoarea divi­dendelor propuse în acest an ridicându-se la 187 mil. lei şi respectiv 54,9 mil. lei.

Suma de bani ce urmează să fie încasată de acţionarii SIF Transilvania este cea mai mare dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare, în condiţiile în care SIF-ul a realizat anul trecut şi cel mai consistent profit, de 207,7 mil. lei.

Valoarea dividendului propus de SIF Transilvania, de 0,1712 lei/acţiune, este de aproape şase ori mai ridicat decât cel acordat anul trecut, care s-a cifrat la 0,03 lei/unitate. Pe de altă parte, SIF Moldova, care a înregistrat de asemenea un câştig net important în 2011, de 191,5 mil. lei, a propus să acorde acţionarilor numai 60% din pro­fit sub formă de dividende. Totodată, conducerea SIF Moldova vrea să atragă anul aceasta de la acţionari circa 103,8 milioane de lei (24 mil. euro) prin aporturi în numerar. Societatea le va propune acţionarilor să emită acţiuni la un preţ de 0,11 lei/acţiune în majorarea de capital (respectiv valoarea nominală de 0,1 lei plus o primă de 0,01 lei). Pe bursă acţiunile societăţii se tran­zac­ţionează la un preţ mult mai mare, de 1,41 lei/titlu, fapt ce ar forţa acţionarii să subscrie sau să-şi vândă participaţia pentru a nu-şi dilua participaţia în SIF.

Propunerea trebuie însă să pri­mească şi acordul acţionarilor în cadrul Adunării Generale care va avea loc la începutul lunii aprilie.

Randamentul dividendului, la nivelul celui propus de conducerea SIF Transilvania, este de departe cel mai ridicat, acesta ajungând să reprezinte 24,6% din preţul la care aceste titluri se tranzacţionează în prezent. Deşi gradul de distribuire în cazul SIF Moldova este cel mai scăzut dintre SIF-uri, randa­mentul din dividende este unul dintre cele mai înalte, reprezentând 15,6% din valoarea cotaţiei de pe bursă, de 1,41 lei/unitate.

Dividendele propuse de SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia sunt cele mai mici raportate la preţul titlurilor pe bursă, respectiv de 8% şi 10,4%, însă cu mult superioare dobânzilor bancare din prezent.

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au în conturi lichidităţi de 607 milioane de lei (140 mil. euro) după ce au făcut profituri record anul trecut din vânzarea acţiunilor deţinute la BCR către grupul austriac Erste. Mare parte din această sumă ar putea ajunge însă la acţionari sub formă de dividende, lăsând goale conturile pentru investiţii.

SIF Muntenia (SIF4) este cea mai lichidă dintre SIF-uri, cu plasamente în depozite bancare de 152,1 mil. lei la finele lunii ianuarie, urmată de SIF Transilvania (SIF3), cu lichidităţi de 140,7 mil. lei.

SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Moldova (SIF2) au fiecare câte 120 mil. lei plasate în depozite, în timp ce SIF Oltenia (SIF5), singura care nu şi-a vândut încă acţiunile la BCR, are "cash" de 73,8 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO