Burse - Fonduri mutuale

Care sunt factorii care ar putea mişca acţiunile Teraplast?

Care sunt factorii care ar putea mişca acţiunile Teraplast?

Autor: Andrei Chirileasa

13.09.2010, 23:10 42

Producătorul de ţevi şi profile din PVC Teraplast Bistriţa (TRP)este cea mai reprezentativă companie de pe Bursă cu expunere pesegmentul construcţiilor şi infrastructurii, în opinia analiştilorBCR-Erste.

Aceştia au iniţiat monitorizarea acestei companii printr--un raportde analiză în care evaluează acţiunile TRP la 0,5 lei/acţiune şirecomandă "acumulare". Pe Bursă, titlurile Teraplast setranzacţionau ieri la 0,45 lei/acţiune.

"Teraplast e o alegere foarte bună pentru fondurile de pensii, careinvestesc pe termen lung. Considerăm că e cea mai reprezentativăcompanie cu expunere pe sectorul construcţiilor, fiind lider depiaţă pe segmentul său de activitate. Din păcate, pe Bursă suntpuţine companii transparente, iar deschiderea managementului a fostunul dintre motivele pentru care am ales Teraplast", a declaratMihai Căruntu, şeful departamentului de analiză pe piaţa de capitalal BCR.

Unul dintre factorii care fac acţiunile Teraplast o investiţieinteresantă pe termen lung este necesarul ridicat de investiţii dininfrastructură. Pe de altă parte, întârzierea revenirii economicear putea ţine afacerile companiei sub nivelul potenţial, iarinvestitorii ar putea rămâne precauţi în legătură cu sectorul deconstrucţii din România.

"Printre oportunităţile Teraplast se numără potenţialul mare dinsectorul infrastructurii şi focusul pe zona rurală, unde încontinuare se investeşte în construcţii, pe baza remiterilorromânilor din străinătate. Chiar şi în criză, Teraplast a reuşit săcâştige cotă de piaţă, deoarece importurile au devenit nerentabiledin cauza costurilor mari de transport, iar companiile mici pepartea de PVC s-au retras din piaţă sau au dat faliment. Teraplastare şi un control bun al marjelor, datorită structurilor integratepe care le oferă clienţilor, dar şi datorită echipamentelor noi dinfabrica de la Sărăţel, unde a fost relocată producţia", a explicatRaluca Ungureanu, analist al BCR, autoarea raportului peTeraplast.

Teraplast este lider pe piaţa de ţevi din PVC, cu o cotă de piaţăde 43%, potrivit propriilor estimări, şi pe piaţa de profile dinPVC decorative (panouri sandwich), cu o cotă de 28,6%.

Principalul risc pentru rezultatele companiei îl reprezintăevoluţia preţurilor materiilor prime.

"Peste 90% din materia primă este importată, ceea ce expunecompania la riscul creşterii cursului de schimb. De asemenea,preţurile materiilor prime ar trebui să urmeze preţul petrolului,însă asta nu se întâmplă de fiecare dată, putând apărea fluctuaţiidin cauza speculatorilor. Întreruperea producţie Oltchim a avut unimpact negativ asupra profitului companiei, dar în momentul în careOltchim îşi va relua producţia dependenţa de importuri va scădea",a precizat Ungureanu.

Evaluarea BCR ia în calcul o creştere constantă a afacerilorTeraplast în următorii doi ani, care ar urma să accelereze începânddin 2013 şi o creştere a marjei profitului operaţional (EBITmargin) de la 7% în 2010 la 9% în 2015.

În ceea ce priveşte finanţarea afacerilor, compania va continuastrategia de reinvestire a profiturilor şi nu va distribuidividende. Această strategie a permis companiei să menţină un gradredus de îndatorare.

Teraplast este controlată de oamenii de afaceri Dorel Goia, cu 34%din acţiuni, şi Emanoil Viciu, cu 10,15%. SIF Banat-Crişana deţine10,5% din acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO