Burse - Fonduri mutuale

Carpatica Invest: Nu am marcat din profit

23.02.2007, 19:12 15

Societatea de brokeraj Carpatica Invest, parte a grupului financiar Carpatica, a obtinut anul trecut un profit net de 1,67 mil. lei (0,47 mil. euro), in scadere cu 19,1% fata de castigul inregistrat in anul precedent.
Conducerea societatii spune ca profitul ar fi putut fi mai mare decat cel din 2005, dar nu a dorit sa forteze marcarea unor pozitii pe actiunile detinute in portofoliu. Carpatica Invest inregistreaza o parte substantiala din venituri de pe urma tranzactiilor realizate pe cont propriu.
Societatea a avut anul trecut o cifra de afaceri 12,9 mil. lei (3,7 mil. euro), in crestere cu 62,67% fata de afacerile din 2005. In acelasi timp, veniturile totale ale firmei au atins 14,5 mil. lei (4,1 mil. euro), fiind mai ridicate cu 46,2% fata de cele din anul precedent.
"Profitul mai redus se datoreaza, pe de o parte, faptului ca in 2005 am avut actiunile gratis primite de la Bursa pe care le-am inregistrat drept venituri, iar pe de alta parte, anul trecut am investit foarte mult in actiuni si am ales sa nu ne marcam profitul", a declarat Marius Trif, presedintele Carpatica Invest. Potrivit acestuia, valoarea portofoliului de actiuni al societatii este de circa 5-6 mil. lei, investitiile fiind orientate in principal in actiunile lichide de la Bursa, dar si in titluri mai mici de pe piata RASDAQ.
Seful Carpatica Invest a spus ca "tintele" privind rezultatele financiare ale lui 2007 vor fi stabilite dupa ce conducerea societatii va analiza propunerea de majorare a capitalului.
El a adaugat ca majorarea de capital ar urma sa se faca in doua etape, prin aport in numerar din partea actionarilor la valoarea nominala a titlurilor, in suma de 6 mil. lei, iar apoi prin capitalizarea profitului. Potrivit lui Trif, Carpatica Invest ar trebui sa ajunga, in urma majorarii de capital, la un capital de 10 mil. lei fata de 1,4 mil. lei in prezent.
Carpatica Invest a ocupat anul trecut locul al 9-lea in topul brokerilor dupa tranzactiile realizate cu actiuni listate la Bursa, cu un rulaj de 265,8 mil. euro. Societatea avea la finalul anul trecut circa 3.000 de clienti. Carpatica Invest are, de altfel, cea mai extinsa retea de distributie dintre societatile de brokeraj, iar conducerea firmei intentioneaza ca anul acesta sa deschida noi unitati.
"Vrem anul acesta, de exemplu, sa mai deschidem sucursale la Timisoara, Cluj-Napoca, Targu-Mures. Per ansamblul anului, intentionam sa ajungem la 42 de unitati fata de circa 35 la sfarsitul lui 2006", spune Marius Trif.
Societatea va oferi clientilor in perioada urmatoare si posibilitatea tranzactionarii online. Carpatica Invest avea 110 angajati la finalul anului trecut, fata de 80 in anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO