Burse - Fonduri mutuale

Căruntu, BCR: Impactul protestelor nu trebuie dramatizat

Căruntu, BCR: Impactul protestelor nu trebuie dramatizat

Autor: Andrei Chirileasa

17.01.2012, 00:06 612

Cu sau fără proteste, acest an este unul de incertitudini pentru acţiunile româneşti, fiind un an electoral, spune Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză pe piaţa de capital al BCR. El nu crede însă că principalele acţiuni de pe bursa locală vor mai scădea semni­ficativ în 2012.

"Oricum ar fi anul acesta vor avea loc alegeri în România şi din acest punct de vedere anul 2012 este inevi­tabil un an de tranziţie pentru acţiunile româneşti în sensul că strict din acest motiv ele vor fi «purtătoare» ale unui discount rezo­nabil faţă de acţiuni similare de pe pieţe mai dezvoltate. Cum alegeri înseamnă o doză de incertitudine privind suste­nabilitatea programelor guver­na­men­tale viitoare nu avem cum scăpa de dis­countul special în 2012. Aceasta ar însemna că acţiunile ro­mâ­neşti lichide nu vor recupera substanţial din dis­counturile mari la care se tranzac­ţio­nează în prezent faţă de active similare din Vest. Însă, pe de altă parte, nici nu cred că acţiunile româneşti importante ar putea să mai scadă substanţial chiar cu ceva deteriorare a profilului de risc de ţară din cauza dez­voltării nedorite a ten­siunilor politice", a explicat Căruntu.

"Faptul că în ansamblu BVB este evaluată sub valoarea contabilă, iar cele mai importante acţiuni lichide aduc dividende foarte generoase pe 2011 reprezintă un argument important. Cu un randament al dividendului la Petrom şi SIF5 de peste 6%, la Fondul Proprietatea de peste 8%, la Transgaz de peste 10%, la SIF2 şi SIF3 de mi­nimum 15%, la SIF1 şi SIF4 între 11% şi 13% este greu de crezut că acţiunile româneşti se mai pot ajusta substanţial. Pe de altă parte, nu avem indicii că societăţile româneşti impor­tante ar urma să-şi deterioreze profita­bilitatea în 2012 astfel încât preţurile acţiunilor să înceapă să includă un astfel de sce­nariu."

Căruntu mai spune că o eventuală criză politică ce s-ar concretiza în alegeri anticipate nu ar însemna decât o scurtare a perioadei de incertitudine pri­vind drumul pe care se va înscrie Ro­mânia în următorii patru ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO