Burse - Fonduri mutuale

Cat castiga un sef de SIF?

08.08.2008, 19:47 13

Salariile sefilor de companii listate pe Bursa, cum ar fi cele ale sefilor de la SIF-uri, sunt necunoscute pentru actionarii acestora si implicit pentru investitorii de pe piata, desi managerii companiilor sunt platiti din banii actionarilor.
In plus, legislatia obliga companiile sa faca publice contractele cu o valoare cumulata mai mare de 50.000 de euro incheiate cu administratorii sau angajatii.
Pe pietele externe de capital castigurile anuale ale managerilor, incluzand salarii fixe, bonusuri, sau alte beneficii cum ar fi masina de servici sau contracte de asigurare, sunt publicate detaliat an de an in rapoartele anuale. Castigurile constituie uneori motive de nemultumire a actionarilor, mai ales atunci cand performanta companiilor nu corespunde cu veniturile obtinute de manageri.
Legislatia romaneaca a pietei de capital, aliniata cu prevederile din Uniunea Europeana, prevede ca societatile listate ar trebui sa publice valoarea contractelor pe care le au cu membrii din CA si cele ale directorilor.
"Administratorii societatilor admise la tranzactionare sunt obligati sa raporteze, de indata, orice act juridic incheiat de catre societate cu administratorii, angajatii, actionarii care detin controlul (...) a carui valoare cumulata reprezinta cel putin echivalentul in lei a 50.000 de euro", prevede legea pietei de capital.
Acesta nu exclude de la obligatia de raportare acte juridice cum ar fi contractele de munca ale directorilor sau cele de administare ale membrilor CA. Companiile listate publica insa doar vanzarile de produse si servicii pe care le incheie cu administratorii, angajatii sau actionarii, nu si datele contractelor de munca si ale celor de administrare.
Reprezentantii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, care supravegheaza companiile listate si pune in aplicare prevederile legii de capital nu au formulat in ultimele doua saptamani un raspuns la intrebarea ZF privind obligatia companiilor listate de a publica salariile managerilor in baza legislatiei. La presiunea actionarilor sau pentru a se conforma legislatiei, companiile listate pe alte piete din UE sau din SUA publica cu regularitate castigurile obtinute de manageri, fie ca este vorba de salariu, bonusuri, sau alte beneficii.
De exemplu, Wolfgang Ruttenstorfer, CEO (chief executive officer) al OMV, care controleaza cea mai mare companie listata la Bucuresti, a castigat anul trecut 2,2 mil. euro, conform raportului anual al companiei. Alti trei manageri ai OMV au incasat fiecare peste 1,5 mil. euro. In acelasi timp, Petrom, cea mai mare companie de pe Bursa locala nu publica valoarea salariilor managerilor proprii. Daniel Buton, care a ocupat anul trecut functia de CEO al SociŽtŽ GŽnŽrale a incasat circa 1,3 mil. euro, conform informatiilor publicate de banca franceza si citate de Reuters. Subsidiara locala a bancii franceze, BRD-SocGen, listata pe piata de la Bucuresti nu publica castigurile managerilor. BRD este a doua societate din punctul de vedere al capitalizarii.
Printre putinele castiguri cunoscute ale unor manageri de companii cotate se afla salariul presedintelui Flamingo, Dragos Simion, aparut in cadrul materialelor pentru o Adunare Generala a Actionarilor. Simion este platit, conform documentului, cu 5.000 de euro brut pe luna.
O alta informatie privind castigurile unui administrator a aparut in urma cu cateva zile cand SIF Moldova a anuntat ca il va plati cu 5.300 de euro pe luna pentru activitati de consultanta pe fostul presedinte Sorin Turtoescu. Acesta demisionase cu cateva saptamani inainte din functia de presedinte, invocand motive de sanatate, insa a ramas membru in CA. Indemnizatiile membrilor CA nu au fost insa publicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO