Burse - Fonduri mutuale

Ce cred actorii pietei despre masurile luate de CNVM si MEF?

Ce cred actorii pietei despre masurile luate de CNVM si MEF?

Click pentru imaginea marita

24.09.2008, 19:36 21

"Masurile luate de CNVM si Ministerul Economiei si Finantelor impreuna cu Bursa au un impact pozitiv pentru piata din Romania, insa numai pe termen scurt. Pentru o perioada mai lunga, trendul va fi influentat de deciziile din SUA privind planul de salvare a sistemului financiar", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat miercuri ca nu vor fi impozitate castigurile obtinute anul viitor din tranzactiile bursiere, iar pierderile dintr-un an vor fi deduse din profitul anului in care se inregistreaza castig la impozitare.
Astfel, de exemplu, daca un investitor inregistreaza pierderi marcate in 2009 de 1.000 de lei si in anul urmator un castig de 2.000 de lei, el va plati impozit in 2010 doar pentru diferenta de 1.000 de lei.
De asemenea, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis sa suspende plata comisionului de 0,08% perceput pentru tranzactiile bursiere, de la 1 octombrie pana la sfarsitul anului, care reprezinta circa o treime din veniturile institutiei. Autoritatea de reglementare a mai hotarat ca nu trebuie achitate comisionul de 0,04% pentru transferurile cu obligatiuni si drepturi preferentiale si comisionul de 0,01% aplicat la ofertele publice initiale.
"Reportarea pierderilor de pe un an pe altul ar putea fi o masura foarte buna pentru investitori, mai ales ca majoritatea jucatorilor de la BVB au pierderi in acest an. Este un semnal bun din partea autoritatilor pentru sustinerea investitorilor pe piata de capital", a comentat Ceuca.
Desi considera binevenita decizia Finantelor, presedintele KTD Invest, Iulian Panait, afirma ca o masura mai buna pentru investitori ar fi fost scaderea pierderilor din acest an din castigul obtinut in 2007.
"Vazuta din afara aceasta ar fi fost cea mai buna masura, insa nu cunoastem ce puncte au analizat autoritatile implicate in luarea acestei decizii. Nu este exclus ca anul 2009 sa aduca profituri pentru investitori. Incep sa se gaseasca solutii pentru stabilizarea pietei si formarea unui trend usor ascendent, astfel ca abia in 2009 vom vedea beneficiile masurilor adoptate acum", a afirmat Panait.
Directorul de operatiuni al IFB Finwest, Sorin Carstea, arata ca problemele pietei din Romania nu sunt cauzate de impozite si comisioane, ci de scaderea burselor internationale. El afirma ca masurile convenite vor creste increderea investitorilor.
"Astfel de decizii vor creste increderea investitorilor in institutiile pietei de capital din Romania. Reportarea pierderilor este o masura buna, mai ales pentru ca banii care s-au facut trebuie sa ramana in piata. Cei care castiga dintr-o parte duc banii pe alte titluri si astfel piata poate sa se dezvolte in continuare. Bursa noastra este mica si masurile anuntate miercuri ar trebui sa fie un preludiu pentru un sprijin mai consistent si de durata, pana cand Bursa va ajunge la o anumita maturitate", a spus Carstea.
Analistul BT Securities Adrian Ganea spune ca actiunile de sprijin vor influenta intr-o mica masura piata, aratand ca perceptia investitorilor este legata in principal de situatia din plan international.
Referindu-se la comisioane, directorul general adjunct al SSIF Broker afirma ca eliminarea temporara este importanta pentru SSIF-uri si investitori, in conditiile rulajelor reduse de acum, iar presedintele KTD Invest spune ca suspendarea acestor plati reprezinta o reactie indirecta la reducerea comisioanelor de catre societatile de brokeraj si Bursa.
"Multa lume este de acord ca aceasta masura (de suspendare a comisioanelor - n. red.) va avea un impact favorabil asupra investitorilor. Este pentru prima data cand trei mari institutii ale pietei de capital au colaborat pentru sustinerea pietei", a spus Iulian Panait. Bursa a scazut in acest an cu aproape 50%, in contextul crizei de pe pietele internationale. Problemele cu care s-au confruntat bursele internationale au redus semnificativ interesul pentru actiunile din Romania, astfel ca absenta sau retragerea investitorilor straini a avut ca efect scaderea constanta a cotatiilor. De la inceputul anului, valoarea de piata a companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti a scazut cu 36,05 miliarde lei (11 miliarde euro), la 49,9 miliarde lei (13,63 miliarde euro). Este prima data cand autoritatile statului se implica direct in piata de capital prin acordarea de facilitati fiscale care vin in sprijinul invesitorilor de la Bursa, masurile avand la baza efectele devastatoare ale crizei financiare asupra cotatiilor celor mai multi emitenti listati la Bursa de Valori Bucuresti.
"Este un gest de solidaritate fara precedent pe care-l fac institutiile abilitate ale pietei, executivul bursei si Asociatia Brokerilor, de a lua unele masuri exceptionale pentru niste conditii pe care noi le consideram a fi exceptionale", spune Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor.
El mai spune ca masurile fiscale vin sa coreleze situatia de la nivelul economiei cu rezultatele companiilor listate si evolutia Bursei.
"Bursa este o vitrina pentru orice tara si cata vreme vistieriile sunt asa de pline nu e normal ca vitrina sa nu corespunda cu ce avem in curte. Acum, slava Domnului, avem cu ce hrani Bursa", a declarat Vosganian.
CNVM a intreprins si o masura de incurajare a listarilor, care ar trebui sa aiba ca efect, alaturi de politica de listare a companiilor energetice controlate de stat, o crestere a capitalizarii si volumelor si in consecinta o volatilitate mai mica, respectiv piata sa fie mai putin sensibila la evolutiile externe.
"O alta masura pe care intentionam sa o intreprindem se refera la incurajarea listarii unor noi companii pe Bursa, prin renuntarea pe o perioada de sase luni la veniturile provenite din comisionul perceput in cadrul ofertelor publice initiale (situat la 0,01%, - n.red.)", a spus Anghelache.
Totodata, CNVM va intreprinde masuri complementare privind intensificarea supravegherii si va evalua periodic efectele masurilor intreprinse pentru a le aplica corectii daca este nevoie.
"CNVM va efectua o supraveghere atenta a politicilor investitionale a fondurilor de investitii, inclusiv a organismelor de plasament colectiv, dar si a tranzactiilor cu instrumente financiare derivate, pentru identificarea unor situatii care pot genera abuzuri asupra pretului spot", a mentionat Anghelache.
Ea a apreciat ca situatia nefavorabila a pietei de capital este de fapt efectul fenomenelor de pe pietele internationale, care nu se vor produce pe o perioada de timp indelungata. In acest sens, CNVM si-a aratat solidaritatea fata de Bursa de Valori Bucuresti, efectele masurilor intreprinse fiind indreptate catre investitori, potrivit declaratiilor Gabrielei Anghelache.
MEF, actionarul majoritar al transporatorului de gaze Transgaz Medias (TGN), a transferat unor persoane deposedate de bunuri in perioada regimului comunist un numar de 228.728 de actiuni, reprezentand circa 3% din capitalul companiei. Astfel, volumul de titluri Transgaz plasate pe piata de capital a urcat la 13%, dupa ce un pachet de 10% din actiuni au fost plasate la Bursa la finele anului 2006. In total 412 dosare au fost acceptate pentru cei care au optat pentru actiuni la Transgaz, castigul lor fata de nivelul actual din piata al acestor titluri fiind de circa 50% fata de perioada 2004-2005, cand au ales aceasta metoda de despagubire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO