Burse - Fonduri mutuale

Ce poveste spun rezultatele Băncii Transilvania

29.07.2010, 23:25 17

Profitabilitatea Băncii Transilvania (TLV) ar putea scădea însemestrul al doilea al anului, iar riscul unor surprize negativeprivind creşterea creditelor neperformante şi provizioanele estefoarte ridicat, consideră analiştii.
Banca Transilvania a raportat miercuri un profit net de 33 mil. lei(8 mil. euro) pe primul semestru, de trei ori mai mare decât înperioada similară a lui 2009, însă în trimestrul al doileacreşterea de profit a fost de 71%, până la 17,2 mil. lei (circa 4mil. euro).
Principalele îngrijorări ale analiştilor sunt legate în continuarede evoluţia creditelor neperformante şi a costurilor cuprovizioanele, care au mâncat în ultimele trimestre cea mai mareparte a profiturilor operaţionale obţinute de bănci.
"Principala îngrijorare rămâne legată de creditele neperformante şicosturile riscului. Opinia noastră diferă însă de cea a pieţeiasupra unui factor important: surprizele negative pe partea decredite neperfomante vor veni de pe partea de credite corporatiste,nu de pe cea de credite de consum acordate populaţiei", susţineFlorin Ilie, directorul departamentului de pieţe de capital dincadrul ING Bank.
El arată că în primul semestru costurile de risc ale BănciiTransilvania au fost cu 50% mai mari decât în perioada similară alui 2009, în condiţiile creşterii reduse a creditării, însă BT areavantajul că are o expunere mai ridicată pe segmentul IMM-urilor,pe care s-a înregistrat un nivel ridicat al creditelorneperformante încă de la începutul lui 2009, iar în 2010 ar trebuica trendul să se aplatizeze.
Pe de altă parte, profitabilitatea băncii a fost salvată de marjeleridicate de dobândă, care acum sunt în scădere, ceea ce cuplat cucreşterea costurilor de risc va afecta semnificativprofitabilitatea băncii în a doua jumătate a anului, mai credeIlie.
Analiştii firmei de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment au opoziţie oarecum diferită şi susţin că rezultatele raportate deBanca Transilvania indică o revenire, însă afirmă că îşi vor reduceestimarea privind profitul băncii din acest an din cauzarezultatului din activitatea de trading.
"Aceste rezultate au un efect neutru, deoarece se încadrează înscenariul nostru care prevede o revenire a profitabilităţii şi ocreştere robustă a creditării în 2010. Dar pierderile dinactivitatea de trading, determinate de perspective economice maislabe, ne determină să ne revizuim în scădere estimarea de profitpentru acest an", explică analiştii RaiffeisenCapital&Investment.
Ei păstrează recomandarea de "cumpărare" pentru acţiunile TLV, însăvor calcula un nou preţ-ţintă, care să reflecte noile estimări.Precedenta ţintă de preţ era de 1,97 lei/acţiune. ING Bank are oţintă de preţ de 1,65 lei şi recomandare de "păstrare".
Analiştii firmei de brokeraj Target Capital din Cluj şi-au redusţinta de preţ pentru titlurile TLV, în urma rezultatelor raportate,de la 1,28 lei la 1,23 lei şi recomandă "vânzare".
Pe Bursă, titlurile TLV se tranzacţionau ieri la 1,52 lei,capitalizarea băncii fiind de 388 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO