Burse - Fonduri mutuale

Ce spun analiştii despre rezultatele şi perspectivele băncilor de la bursă?

Ce spun analiştii despre rezultatele şi perspectivele băncilor de la bursă?

„Rezultatele BRD au fost mult peste aştep­tările mele şi ale pieţei datorită unor pro­vi­zioane mai mici“, spune Adriana Marin, şefa departamentului de analiză al firmei de brokeraj UniCredit CA IB Securities

Autor: Adrian Ionut Cojocar

03.08.2011, 00:07 1432

Analiştii spun că sunt semne de re­dresare a rezultatelorbăn­ci­lor listate, însă au păreri îm­părţite în ceea ce priveştepotenţialul de creştere al acţiu­ni­lor acestora, unii dintre eiconsiderându-le destul de scumpe.

Analiştii de pe piaţa de capital spun că prin­cipalele băncilistate pe bursă, BRD şi Banca Transilvania (TLV), au depăşit dejapunc­tul critic şi se aşteaptă în continuare la o îm­bunătăţire arezultatelor raportate de acestea în trimestrul al doilea din2011.

Profitul Băncii Transilvania a urcat cu 7% în trimestrul aldoilea faţă de primele trei luni, la circa 34 mil. lei, iar cel alBRD s-a majorat cu 31,1%, ajungând la aproape 160 mil. lei.

"Rezultatele BRD au fost mult peste aştep­tările mele şi alepieţei datorită unor pro­vi­zioane mai mici şi o creştere pe parteade ve­nituri mai ales din dobânzi. Surpriza negativă a fost că atâtcreditele, cât şi depozitele nu au avansat faţă de aceeaşi perioadăa anului trecut, dar înregistrează o creştere mică faţă de primeletrei luni ale anului. Pe semestrul al doilea mă aştept să fie puţinmai bine atât pe partea de creditare, cât şi de venituri", spuneAdriana Marin, şefa departamentului de analiză al firmei debrokeraj UniCredit CA IB Securities.

Ea a precizat că are rezerve în ceea ce pri­veşte îmbunătăţireaţintei de preţ pe acţiunile BRD din cauză că banca ar putea alocaîn par­tea a doua a anului mai mulţi bani pentru con­sti­tuirea deprovizioane pentru credite neper­for­mante după ce maximul deprovizionare al băn­cii a fost atins în ultimele trei luni aleanu­lui 2010. Marin mai spune că în ceea ce pri­veşte rezultateleBăncii Transilvania nu au fost surprize majore, profitul fiind cu1% sub estimările proprii.

UniCredit CA IB Securities are un preţ ţintă de 16,65 lei pentruo acţiune BRD, cu 23% peste cotaţia de ieri din piaţă a acestorti­tluri şi de 1,4 lei pentru titlurile Băncii Tran­sil­va­nia,respectiv un potenţial de creştere de 21%.

În timp ce ponderea creditelor neperfor­man­te a continuat săcrească la majoritatea băn­cilor, acestea au alocat mai puţini banipen­tru provizioane în ultimele trimestre, situaţie explicată deanalişti prin faptul că în ultima perioadă băncile nu prea maiacordă credite fără garanţii astfel că nevoia de provizionare estemai mică.

Ultimele date de la finele lunii mai arată că ponderearestanţelor în totalul creditelor a atins un nou maxim, de 9,01%,dar analiştii consideră că băncile importante de pe piaţă audepăşit deja cel mai greu moment.

"Banca Transilvania a fost mai prudentă în ceea ce priveşteprovizioanele şi a inclus în bilanţ provizioane peste necesarulcerut de normele BNR care la un moment dat se pot transforma învenituri pentru bancă. În ceea ce priveşte BRD, cred că a fostpuţin prema­tur să reducă provizioanele atât de mult", spuneAdriana Marin.

Andrei Rădulescu, analist la Target Capi­tal, consideră cătitlurile BRD sunt scumpe şi recomandă vânzarea acestora, cu unpreţ ţintă de 12,98 lei/unitate.

"Acţiunile BRD sunt printre cele mai scum­pe din regiunetranzacţionându-se la mul­ti­pli mai mari decât ai băncilorcompa­ra­bile din Austria, Polonia sau Ungaria.

De ce sunt scumpe? Un răspuns ar fi că cei care doresc expunerepe România cum­pă­ră şi acţiuni bancare. Au cumpărat acţiunipen­tru a fi primii în aşteptarea revenirii eco­no­miei şistabilizării situaţiei de pe plan intern, iar acum pe fondul crizeiexterne stau în ex­pec­tativă. Totodată, de la anul băncile vorra­por­ta rezultate pe date IFRS care se aşteaptă să fie ceva maibune", spune Rădulescu.

Acţiunile BRD se tranzacţionează în pre­zent la aproape de douăori valoarea sa con­ta­bilă, în timp ce acţiunile BănciiTransilvania au un multiplu de valoare contabilă de circa 1.Totodată, multiplul de profit al BRD este mai ridicat, de circa 23,faţă de aproximativ 16 în cazul Băncii Transilvania.

"BRD se ajustează mai greu din cauza di­men­siunii, în timp ceBanca Transilvania, deşi a fost mai puternic lovită de criză, şi-arevenit mai rapid. Totodată, nivelul creditelor acordate clienteleide către BRD a scăzut anul acesta, în timp ce la Banca Transilvaniaa cres­cut", a precizat analistul Target Capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO