Burse - Fonduri mutuale

Ce urmeaza dupa SIF-uri ?

14.06.2004, 00:00 9

Pe piata de capital singurul subiect de discutie a fost saptamana trecuta evolutia SIF-urilor. Actiunile acestora au urcat cu 8% pe parcursul saptamanii, chiar si cu scaderile din ultimele doua zile. Motivul: aprobarea de catre Senat unui amendament privind pragul de detinere maxim de 1%, fata de 0,1% in prezent. Nu toti brokerii su interpretat pozitiv pragul de 1%, iar actiunile SIF-urilor au luat-o in jos dupa euforia de miercuri.
Apetitul cumparatorilor de actiuni pare sa nu se fi oprit insa, cu toata scaderea SIF-urilor din ultimele doua sedinte ale saptamanii, iar investitorii par sa se orienteze catre alte plasamente, dar tot in actiuni. Scaderile SIF-urilor au coincis cu cresteri ale altor actiuni care au stationat in ultimele luni si despre care brokerii spun ca au ramas subevaluate fata de restul pietei. Dovada este cresterea de 4% a actiunilor BRD de la finalul saptamanii. Actiunile BRD stationau in jurul pretului de 25.000 lei/actiune de cateva luni dupa maximul de 28.000 de lei din primul trimestru.
Cresterea de saptamana trecuta a SIF-urilor a generat o crestere de 4,3% a ZF Index, care urmareste cele mai importante actiuni cotate. Printre celalalte castigatoare de pe piata de capital s-au numarat cele doua companii transferate de pe RASDAQ la Bursa: Rompetrol Rafinare (Petromidia) si Banca Comerciala Carpatica, cu castiguri de peste 8%. Carpatica, tranzactionata vineri la 8.450 lei/actiune,  valora pe RASDAQ la 38.000 de lei/actiune, pret echivalent cu 7.600 lei/actiune la valoarea nominala actuala.
Cum majoritatea fondurilor care investesc in actiuni au plasamente importante in SIF-uri, si castigurile investitorilor au fost pe masura. Fondul Intercapital a urcat saptamana trecuta cu 3,2%, Oportunitati Nationale, BCR Dinamic si Napoca au avut cresteri de 2-3%. Fondurile cu plasamente monerare au continuat sa aduca randamente saptamanale de 0,25-0,30%
Efectul reducerii dobanzii de interventie a Bancii Nationale de saptamana trecuta nu s-a facut simtit asupra ratelor platite de banci la depozite. Desi multi dintre bancheri spun ca mai intai vor scadea dobanzile la depozite si apoi cele la credite, tendinta de saptamana trecuta a fost inversa. ING a redus dobanzile la o serie de credite iar CEC analizeaza reduceri similare.
Pe piata valutara, moneda europeana pare sa fi inghetat in jurul valorii de 40.800 de lei. Euro a incheiat saptamana la 40.780 lei/actiune, cu doar 14 lei mai mult fata de o saptamana in urma. Datorita aprecierii de pe piata internationala, dolarul a castigat 1,8%, dar nu a depasit pragul de 34.000 de lei, incheiind saptamana la 33.964.
De azi incepe oferta de obligatiuni municipale Oradea, in valoare de 150 miliarde de lei cu scadenta la sase ani. Obligatiunile vor fi listate la Bursa, asftel ca detinatorii le vor putea vinde inainte de scadenta. Pe primele trei luni obligatiunile vor aduce o dobanda de 23%, mai mare decat orice depozit bancar. Dobanda obligatiunilor este indexata la fiecare trei luni in functie de BUBID si BUBOR. Oferta se va incheia vineri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO