Burse - Fonduri mutuale

Cea mai mare privatizare din ultimii doi ani, finalizata in trei luni. Fondul Proprietatea a incasat 230 mil. euro pentru CEZ Oltenia

Cea mai mare privatizare din ultimii doi ani, finalizata in trei luni. Fondul Proprietatea a incasat 230 mil. euro pentru CEZ Oltenia

Daniela Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea: Aceasta este prima tranzactie de anvergura din portofoliul Fondului Proprietatea. Consideram ca pretul obtinut este foarte bun, tinand cont atat de valoarea de piata data de un evaluator independent, cat si de conditiile actuale de pe piata de capital.

28.09.2009, 18:33 87
Grupul energetic ceh CEZ plateste 375 de milioane de europentru dobandirea controlului total asupra diviziilor dedistributie si vanzare (fosta Electrica Oltenia). La mijlocul luniiiunie, dupa aproape patru ani de la privatizarea Electrica Oltenia,prin achizitia a 51% din capitalul societatii, CEZ a activatoptiunea de cumparare a restului de capital controlat de FondulProprietatea (30%) si de Electrica (19%).
Grupul CEZ a platit in aprilie 2005 suma de 166,5 mil. europentru achizitia a 51% din capitalul fostei Electrica Oltenia.Fondul Proprietatea a luat fiinta opt luni mai tarziu, preluand oparticipatie de 30% de la stat.
Negocierile s-au intins pe durata a doua luni, timp in careoferta initiala a CEZ pentru actiunile detinute de Fond a fostimbunatatita cu aproape 20% fata de cea initiala, pana la 229,6mil. euro, respectiv 10,7 euro/actiune. Semnarea contractului aavut loc miercuri, 23 septembrie. Potrivit reprezentantilor CEZ,negocierile pentru achizitia celuilalt pachet minoritar de actiunicu proprietarul acestuia, Electrica, sunt in derulare, urmand a sefinaliza pana pe 2 octombrie.
Astfel, cea mai mare privatizare a ultimilor ani este aproapede final, urmand sa aduca in conturile statului direct sauindirect, avand in vedere ca Electrica este controlata deMinisterul Economiei, iar Ministerul Finantelor Publice detine 66%din Fondul Proprietatea, peste 300 mil. euro.
Fondul Proprietatea a inregistrat un castig de aproape 130mil. euro, avand in vedere ca participatiile la CEZ Vanzare si CEZDistributie fusesera inregistrate, in situatiile financiare, la uncost istoric de 100,8 mil. euro.
Lichiditatile detinute de Fondul Proprietatea, sub forma dedepozite bancare si titluri de stat, au urcat astfel la aproape 500mil. euro, Fondul devenind astfel una dintre cele mai bogatecompanii din Romania.
"Aceasta este prima tranzactie de anvergura din portofoliulFondului Proprietatea. Consideram ca pretul obtinut este foartebun, tinand cont atat de valoarea de piata data de un evaluatorindependent, cat si de conditiile actuale de pe piata de capital",spune Daniela Lulache, directorul general al FonduluiProprietatea.
Lulache impreuna cu Mihai Darie, directorul economic, au fostpersoanele din conducerea Fondului implicate in tranzactie. CEZ alucrat cu casa de avocatura Tuca, Zbarcea si Asociatii, de parteaFondului fiind implicata casa de avocatura Popovici, Nitu siAsociatii. Electrica este asistata juridic de Sova &Asociatii.
CEZ Distributie Oltenia a realizat anul trecut un profit netde 65 mil. euro la afaceri de 220 mil. euro. Compania are 2.000 deangajati.
Se renegociaza contractul cu Templeton?
Membrii comisiei de selectie care au desemnat companiabritanica Franklin Templeton drept administratorul FonduluiProprietatea s-au intalnit ieri pentru discutarea renegocieriicontractului de administrare, dupa ce actionarul majoritar -Ministerul Finantelor Publice, a cerut acest lucru la inceputullunii septembrie. Ieri a expirat termenul de 20 de zile in caretrebuia renegociat contractul. Membrii comisiei au discutatrenegocierea contractului, chiar daca in cadrul Adunarii Generalede pe 7 septembrie, actionarii nu au aprobat acest lucru.
Potrivit reprezentantilor Finantelor, obervatiile aduseactualului contract de administrare sunt legate de formularea si nude continutul anumitor clauze.
Privatizarile din energie au adus statului 510 mil.euro
  • Majoritatea privatizarilor din sectorul distributiei de energieelectrica s-au realizat prin vanzarea de catre stat a unui pachetde 25% din actiuni, urmate de majorari de capital prin carecumparatorul prelua controlul companiei.
  • In 2005, statul a vandut cate 24,6% din Electrica Banat siElectrica Dobrogea grupului italian Enel, pentru 36 mil. euro.Italienii au venit apoi cu 76,7 mil. euro in majorari decapital.
  • Tot in 2005 grupul CEZ a preluat 24,6% din Electrica Olteniapentru 47,4 mil. euro si si-a marit participatia la 51% dupa omajorare de capital de 103,6 mil. euro.
  • Pentru 24,6% din Electrica Moldova, grupul german E.ON a platitin 2005 31,4 mil. euro dupa care a majorat capitalul companiei cu68,6 mil. euro.
  • Cea mai mare privatizare din energie a fost vanzarea pachetuluimajoritar de 51% din Electrica Muntenia Sud catre Enel pentru 394,8mil. euro, in aprilie 2008. Italienii au mai adus 425 mil. euro incapitalul social al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO