Burse - Fonduri mutuale

Cea mai proasta zi pentru Bursa: minus 7%

Cea mai proasta zi pentru Bursa: minus 7%

Varujan Vosganian la seminarul ZF de ieri despre piata de capital: In primele trei luni ale anului au fost inregistrate semnale pozitive in privinta cresterii economice, dintre care evolutia buna a cursului valutar care a oprit deprecierea leului. Daca in lunile martie, aprilie si mai vor continua aceste semnale, vom asista la o revenire a Bursei

21.03.2008, 21:43 18

Scaderile puternice de la Bursa de Valori din ultimele luni nu reflecta situatia economiei romanesti, ci sunt rezultatul miscarilor de capital ale investitorilor institutionali, sustin participantii la seminarul "Piata de capital - oportunitati si provocari", organizat de ZF impreuna cu Bursa de Valori Bucuresti si partenerii Schoenherr si Asociatii, Raiffeisen Capital&Investment, STK Emergent si IMPACT Developer & Contractor.
"Scaderile actuale sunt consecinte ale mobilitatii capitalurilor din intreaga lume, precum si ale viziunii strategice globale adoptata de investitorii institutionali. Sofisticati si bine informati, investitorii institutionali sunt cei care stabilesc trendul pe pietele de capital din intreaga lume, iar intr-o criza globala, valoarea fundamentala a unei piete conteaza mai putin decat viziunea globala", a declarat, in cadrul seminarului, Liviu Giugiumica, directorul general al societatii de brokeraj CA IB Securities.
Potrivit acestuia, scaderile de la Bursa sunt insa si o consecinta a semnalelor negative la nivel macroeconomic - cresterea ratei inflatiei, adancirea deficitului de cont curent si deprecierea monedei nationale - care, suprapuse peste criza financiara globala, au indepartat investitorii straini de pe piata romaneasca de capital.
"Pentru o revenire a pietei e nevoie de o imbunatatire a indicatorilor macroeconomici pana la jumatatea anului", a precizat Giugiumica.
Cristian Fader, reprezentantul din Romania al fondului olandez MEI, unul dintre cei mai activi investitori de pe Bursa in ultimii ani, sustine ca scaderea actiunilor romanesti nu reflecta o inrautatire a climatului economic.
"Nu credem ca s-a schimbat ceva din punct de vedere fundamental fata de toamna trecuta", a precizat el.
Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian sustine ca scaderile de pe Bursa nu reflecta evolutia economica.
"In primele trei luni ale anului au fost inregistrate semnale pozitive in privinta cresterii economice, dintre care evolutia buna a cursului valutar care a oprit deprecierea leului. Daca in lunile martie, aprilie si mai vor continua aceste semnale, vom asista la o revenire a Bursei", sustine Vosganian.
El a mai declarat ca titlurile de stat vor fi listate la Bursa in urmatoarele luni, in timp ce listarea Fondului Proprietatea va avea loc in decembrie anul acesta sau in ianuarie 2009.
Presedintele Bursei de Valori, Stere Farmache, sustine ca piata de capital este mai bine pozitionata acum pentru a face fata crizei financiare de pe pietele internationale decat era in 1997.
"Nu e prima data cand traversam o perioada de turbulente. Nimeni nu poate estima cu exactitate evolutia Bursei. Investitorii trebuie sa se uite cu mai multa atentie la fundamentele in baza carora se tranzactioneaza companiile de la Bursa. Cred ca piata nu reflecta neaparat evolutia macroeconomica, dar este un indicator al increderii investitorilor care nu poate fi ignorat sau controlat", a precizat Farmache.


Pierderi pe linie pentru investitori

Bursa a avut parte ieri de una dintre cele mai dramatice sedinte din ultimii ani, indicele BET, care urmareste evolutia principalelor actiuni listate, consemand o corectie de 7,3%, cel mai mare declin din ultimii trei ani.
Blue-chipsurile de pe Bursa, BRD si Petrom, care sunt si cele mai mari companii listate, au pierdut fiecare peste 9%.
Scaderile au venit probabil pe vanzarile masive ale investitorilor straini, in conditiile in care in piata nu au aparut informatii importante care sa influenteze substantial evolutia de la Bursa.
Corectiile majore de ieri de la Bursa de Valori Bucuresti, care au fost de departe cele mai importante dintre pietele din regiune, s-au suprapus cu scaderi usoare ale pietelor europene.
Brokerii spun ca scaderile au fost amplificate si de faptul ca au fost depasite unele praguri suport puternice pe principalii indici ai pietei si au venit in contextul afirmatiilor celui mai bogat om din Romania, Dinu Patriciu, care-si exprima neincrederea in piata de capital autohtona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO