Burse - Fonduri mutuale

Cei mai bogati manageri-actionari de pe Bursa

Cei mai bogati manageri-actionari de pe Bursa

Click pentru imaginea intreaga

01.06.2007, 19:11 99

Patru dintre managerii companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti detin actiuni in valoare de peste 10 mil. euro la companiile pe care le conduc, iar alti 12 au detineri evaluate intre 1 mil. euro si 10 mil. euro, potrivit datelor centralizate de ZF.
Managerii-actionari de pe Bursa se impart in trei categorii: managerii fondatori, managerii care au devenit actionari prin intermediul PAS si managerii care au primit sau au cumparat actiuni la companiile pe care le conduc dupa modelul american.
Majoritatea acestor manageri au beneficiat in acest an de cresteri semnificative ale valorii pachetelor de actiuni pe care le detin, care s-au datorat intr-o buna masura si deciziilor luate de acestia. Cel mai bogat manager de pe Bursa este Dan Ioan Popp, presedintele si directorul general al companiei de dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti, care detine 30,2% din compania pe care o conduce, participatie evaluata la 87 mil. euro. Valoarea actiunilor detinute de Popp a crescut cu circa 35 mil. euro de la inceputul anului, in conditiile in care actiunile Impact au crescut in aceasta perioada cu 62%.
Carmen Sandulescu, directorul economic al Impact, a beneficiat de asemenea de cresterea actiunilor, participatia de 11,3% pe care ea o detine in cadrul companiei crescand cu 13 mil. euro, pana la 32 mil. euro.
Cresterea actiunilor Impact s-a datorat, in principal, cresterii activelor imobiliare pe care aceasta le detine, in special terenuri. Totusi, a contat intr-o buna masura si schimbarea strategiei companiei care a devenit din companie de constructii dezvoltator imobiliar cu proiecte imobiliare ample, lucru care a atras un interes ridicat pentru Impact din partea fondurilor straine de investitii.
Un alt manager care a castigat pe Bursa in acest an este Michail Sotiriou, directorul general al producatorului de profile din aluminiu Alumil Rom Industry. Listarea Alumil la Bursa, in urma unei oferte publice derulata la finele anului trecut, l-a propulsat pe Sotiriou in topul celor mai bogati manageri de la Bursa, pachetul de 24% din actiuni pe care acesta il detine valorand in prezent circa 17 mil. euro.
Un alt exemplu este Dragos Cinca, presedintele Flamingo International, care a vandut pachete importante de actiuni in acest an. El s-a retras anul trecut de la conducerea executiva a companiei.
Cea mai numeroasa categorie de manageri-actionari de pe Bursa cuprinde insa acei manageri care au devenit actionari ai companiilor pe care le conduc in urma programelor de privatizare derulate de stat: privatizarea prin asociatia salariatilor (PAS), adica prin MEBO (achizitia actiunilor de catre directori si salariati) sau Programul de Privatizare in Masa (PPM). In urma desfiintarii PAS-urilor, in cele mai multe cazuri managerii companiilor au devenit cei mai importanti actionari ai acestora. Un exemplu este Turbomecanica, unde actualul presedinte Radu Viehmann detine aproape 26% din companie, dupa desfiintarea PAS in 2006.
Acest pachet de actiuni valoreaza pe Bursa circa 20 mil. euro. Alti patru directori ai Turbomecanica detin pachete de actiuni care valoreaza intre 1,2 si 1,5 mil. euro.
A treia categorie cuprinde managerii care au primit actiuni din partea companiilor pe care le conduc, pentru rezultatele obtinute sau pentru stimulare, sau au cumparat singuri actiuni. Astfel de exemple se intalnesc mai ales in sectorul financiar.
Robert Rekkers, presedintele Bancii Transilvania, detine actiuni in valoare de aproape 9 mil. euro, iar Ionut Patrahau, directorul general adjunct, are actiuni de circa 0,4 mil. euro. Vicepresedintele BRD, Petre Bunescu, detine actiuni de circa 2,8 mil. euro, iar presedintele Carpatica, Nicolae Hoanta, are actiuni de 0,6 mil. euro.
Dintre presedintii si managerii SIF, cel mai bogat, potrivit datelor disponibile, este Florian Firu, vicepresedintele SIF Transilvania, care detine actiuni in valoare de circa 2,5 mil. euro.
Managerii companiilor romanesti imbratiseaza ideea de manager-actionar, sustinand ca statutul de actionar ii stimuleaza sa imbunatateasca si mai mult performantele companiilor pe care le conduc pentru a creste valoarea acestora.
"In primul rand, detinerea de actiuni la compania pe care o conduci o vad ca pe un semn de incredere in afacere. In al doilea rand, cei care investesc proprii bani inseamna ca vor face tot posibilul sa urce compania, ceea ce este si in beneficiul celorlalti actionari", sustine Florian Firu, vicepresedintele SIF Transilvania.
Pe de alta parte, statutul de manager-actionar presupune o mai mare responsabilitate fata de firma pe care o conduci.
"Exista diferente importante intre managerii simpli si managerii care sunt si actionari in planul eticii in afaceri. Managerii simpli vor sa creasca valoarea firmei cat mai repede, impinsi de la spate de actionari, si vor recurge la orice mijloace in acest scop. De asemenea, managerii simpli incearca sa profite cat mai mult de avantajele pe care le ofera pozitia pe care o ocupa. Statutul de actionar te obliga la o mai mare intelegere si o mai mare responsabilitate, deoarece fiecare decizie pe care o iei se reflecta in pretul actiunilor", considera Petru Prunea, presedintele Broker Cluj. El detine 4 mil. actiuni Broker in valoare de circa 2,9 mil. euro.
Companiile listate pe pietele de capital dezvoltate practica frecvent fidelizarea si motivarea angajatilor din posturi cheie prin bonusuri in actiuni sau drepturi de a cumpara actiuni la un pret preferential. Aceasta practica incepe sa prinda si la unele dintre companiile romanesti listate.
Cel mai recent exemplu este Flamingo, care a anuntat recent ca intentioneaza sa rascumpere in acest an circa 1% din actiuni de pe Bursa pentru a le distribui managerilor proprii. Flamingo va oferi managerilor actiuni care valoreaza in acest moment pe Bursa circa 250.000 de euro si le va oferi acestora dreptul de a cumpara actiuni de 625.000 de euro la un pret preferential. Unii dintre managerii mai vechi ai Flamingo detineau actiuni si inainte de listarea companiei la Bursa, pe care si le-au valorificat apoi pe piata de capital.
Si Banca Transilvania a derulat anul trecut un program de rascumparare a propriilor actiuni pentru a le distribui salariatilor. De asemenea, BT a oferit salariatilor posibilitatea de a cumpara actiunile ramase nesubscrise in cadrul majorarii de capital derulata anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO