Burse - Fonduri mutuale

Cei mai mari manageri de fonduri mutuale controlează 95% din piaţă

Foto: 123rf.com

Foto: 123rf.com

Autor: Roxana Pricop

29.04.2016, 00:08 1437

Piaţa locală a fondurilor mutuale, un business ce reuneşte active de peste 22,8 miliarde de lei, este puternic concentrată la vârf şi dominată de marile grupuri bancare.

Cinci societăţi de adminis­trare, din care patru sunt controlate de bănci, de­ţin 95% din piaţa fon­du­rilor mutuale în valoare de 22,8 miliarde de lei la finalul lunii martie. Restul de 16 manageri îşi împart diferenţa de 5% în cote mici de piaţă.

Erste Asset Management, Raiffei­sen AM, BRD AM , BT AM şi NN Invest­ment Partners (fostul ING Investment Management) sunt cei mai mari cinci administratori de fonduri mutuale, cu active cumulate în gestiune de 21,6 miliarde de lei. Spre compa­ra­ţie, cele mai mari cinci bănci locale (BCR, BRD, BT, Raiffeisen şi UniCredit) deţin împreună o cotă de 60% din activele totale ale sistemului bancar.

Erste AM este liderul pieţei cu ac­tive de 7,8 mld. lei în gestiune, fiind de­ţi­nut de grupul austriac Erste, acţio­na­rul BCR - cea mai mare bancă din România. Raiffeisen AM este ocu­pantul poziţiei secunde cu active de 6,6 mi­liarde de lei administrate în fonduri mu­tuale. Divizia de administrare a Raif­feisen Bank este mai bine plasată decât banca, având în vedere că socie­ta­tea de administrare deţine poziţia se­cundă pe piaţa fondurilor mutuale.

BRD AM este al treilea cel mai ma­re manager de fonduri mutuale, cu ac­tive în gestiune de 2,8 mld. lei. Ascen­siu­nea grupurilor bancare pe piaţa de asset ma­nagement s-a intensificat în­cepând din 2007, înainte de declanşarea cri­zei financiare, şi s-a realizat în prin­cipal prin fo­losirea reţelei de unităţi ban­care din te­ri­toriu unde au fost vân­dute în prin­cipal fonduri de obligaţiuni, con­siderate un proxim al depozitelor ban­care. Fon­du­rile mutuale de obli­ga­ţiuni sunt pro­du­sele care expun inves­ti­torii la cel mai redus grad de risc din rândul fondurilor mutuale. Fondurile de acţiuni sunt cele mai riscante, aces­tea fiind încă în recuperare după crahul bursier din 2008.

Investiţiile în fondurile mutuale nu sunt garantate. În ultimul an randa­men­te­le fondurilor mutuale au urcat până la 10%, faţă de o dobândă de circa 2% la depozitul bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO