Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare broker de pe Bursa a facut profit de 2 milioane de euro anul trecut

Cel mai mare broker de pe Bursa a facut profit de 2 milioane de euro anul trecut

Click pentru imaginea intreaga

08.03.2007, 20:06 59

ING Securities, cea mai mare societate de brokeraj de pe piata dupa valoarea tranzactiilor intermediate in 2006, a realizat anul trecut un profit net de 7,58 milioane de lei (2,15 milioane de euro), cu 22,5% peste castigul din 2005, si a obtinut o cifra de afaceri de 13,8 milioane de lei (3,9 milioane de euro), in urcare cu 32,6%. In 2005, profitul diviziei de brokeraj s-a ridicat la 6,2 milioane de lei, iar afacerile au totalizat 10,4 milioane de lei.
Reprezentantii ING bank spun ca integrarea activitatii de brokeraj in banca, realizata la inceputul acestui an, va aduce activitatii de brokeraj avantajul unei echipe de vanzari mai mare, si a activitatii de analiza realizate la nivel regional.
"Integrarea in cadrul bancii aduce accesul la o echipa mai larga de vanzari si la serviciile de cercetare (analiza - n. red.) cu acoperire regionala", spune Florin Ilie, seful departamentului piete de capital din cadrul bancii.
El a preluat functia de sef al departamentului piete de capital din cadrul ING Bank, dupa ce banca a preluat activitatile de pe piata de capital derulate pana anul trecut de sucursala sa, ING Securities. El a venit la ING in 2004, ocupand inainte de preluarea departamentului piete de capital functia de CFO (Chief Financial Officer) a diviziei de retail a ING Bank.
Anul trecut ING a intermediat tranzactii in valoare de 2,26 miliarde de lei (590 de milioane de euro) la Bursa de Valori (inclusiv piata RASDAQ) si a avut o cota de piata de 9,2%. Desi si-a majorat cota de piata pe primele doua luni ale anului la 9,4%, ING Bank a pierdut prima pozitie in clasament, primul loc dupa valoarea tranzactiilor fiind ocupat de CA IB Securities.
Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank crede ca mai este loc de crestere pe piata pentru societatile apartinand unor grupuri financiare internationale, cum este si sucursala de la Bucuresti a ING Bank, in conditiile in care pe piata se va castiga mai greu, iar investitorii vor avea nevoie de servicii de analiza.
"Speculatiile bazate pe fler de pe Bursa sau de pe RASDAQ de pe urma carora s-a castigat bine in ultimii ani vor disparea in urmatorii ani, astfel ca investitorii vor avea nevoie de o societate de brokeraj cu o echipa puternica de cercetare. In plus, de anul viitor trebuie aplicate noile directive europene MIFID privind pietele financiare, care vor cere o acuratete mult mai mare a activitatii", spune Negritoiu.
Departamentul de analiza de la ING urmareste in prezent actiunile a sapte companii listate, care reprezinta 75% din capitalizarea Bursei de Valori, obiectivul fiind cel de a extinde acoperirea rapoartelor de analiza asupra a 85% din capitalizarea bursiera.
Seful ING Bank crede ca piata romaneasca de capital are un potential limitat de crestere in ceea ce priveste capitalizarea totala pentru ca listarile din anii urmatori vor fi probabil ale unor companii de talie mica sau medie.
"Ca sa ajungem Polonia de exemplu in ceea ce priveste capitalizarea bursiera ar trebui ca aceasta sa creasca de zece ori, iar marile societati romanesti nu se vor lista probabil ca in tarile vecine deoarece au fost daje privatizate, si nu prin intermediul Bursei", spune Negritoiu.
Actionarii majoritari ai marilor companii locale pot atrage finantare de pe pietele de capital unde sunt listate, neavand astfel niciun interes in a-si lista filialele din Romania pe piata locala.
"Nu s-a facut nicio privatizare pe Bursa pana acum, iar daca se privatiza prin intermediul pietei de capital probabil erau mai putine dosare de coruptie acum", spune Negritoiu.
Alaturi de ING, printre grupurile internationale cu o activitate importanta pe piata romaneasca de capital se mai numara CA IB, parte a grupului UniCredito, Raiffeisen sau francezii de la Societe Generale, care detin Bancpost. ING Bank, care deruleaza de anul acesta direct operatiunile de pe piata de capital, a pierdut prin integrarea in banca a ING Securities dreptul de vot al actiunilor detinute la Bursa de Valori Bucuresti, al carei statut prevede in prezent ca doar actiunile detinute de societatile specializate in brokeraj dau dreptul la vot in Adunarea Generala a Actionarilor.
Cealalta banca de pe piata care opereaza direct pe piata de capital este Leumi Bank (fosta Eurom).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO