Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare fond de investiţii imobiliare din România se delistează de la Londra

Cel mai mare fond de investiţii imobiliare din România...

Autor: Roxana Rosu

12.09.2016, 10:24 2178

Nepi, cel mai mare fond de investiţii imobiliare de pe piaţa din România, care deţine printre altele Mega Mall, Mall Promenada, dar şi clădirile de birouri Floreasca Business Park şi The LakeView , a decis să se delisteze de pe piaţa AIM de la Londra.

Tranzacţionarea acţiunilor NEPI va înceta la sfarsitul zilei de 7 octombrie 2016, motivul delistării fiind volumul redus al tranzacţiilor cu titlurile NEPI de pe această piaţă, potrivit unui anunţ publicat pe BVB.

Actionarii care doresc sa tranzactioneze actiuni NEPI în continuare vor putea sa faca acest lucru atat pe Bursa de Valori Johannesburg (JSE), cât si pe Bursa de Valori Bucureşti.

Actiunile NEPI au fost admise la tranzactionare pe piata AIM din data de 22 august 2007, iar pe JSE  pe data de 17 aprilie 2009 si ulterior au fost transferate pe Bursa principala din JSE pe data de 4 august 2010.

Din iunie 2011, actiunile sunt tranzacţionate şi pe BVB.

”In timp ce NEPI ramane documentata in legatura cu interesele tuturor actionarilor, motivatia Delistarii este data de volumul scazut al tranzactionarii actiunilor NEPI pe piata AIM care s-a redus in mod considerabil. Avand in vedere cele de mai sus, Consiliul de Administratie a revizuit atent costurile si beneficiile de a mentine listarea Societatii pe AIM si a concluzionat ca, atat costurile Societatii (incluzand resursele de adminstrare si timpul alocat) cat si cerintele de reglementare in materie asociate cu o astfel de listare sunt semnificativ mai mari comparativ cu beneficiile aduse. Dupa o analiza atenta, Consiliul a ajuns la concluzia ca este in interesul Societatii si al Actionarilor ca intreg daca admiterea tranzactionarii Societatii pe AIM este anulata”, se arată în anunţ.

Tranzactionarea actiunilor in Romania este de tip "T Ă 2", ceea ce inseamna ca tranzactiile cu actiuni sunt decontate (atat in termeni monetari, cat si ca titluri de valoare) la 2 zile lucratoare ulterior datei de tranzactionare in cauza. Partile ce tranzactioneaza actiuni in Romania trebuie sa efectueze tranzactiile pe BVB direct prin brokerii acestora sau prin intermediul custozilor. Tranzactia este efectuata electronic de catre Contul Depozitarului Central din Romania.

Reprezentanţii NEPI au precizat că Romania urmeaza reglementarile generale ale UE in ceea ce priveste deschiderea de conturi de brokeraj si de tranzactionare de actiuni, iar pentru a putea tranzactiona actiunile acestora la BVB, actionarii din Marea Britanie. trebuie sa detina un cont activ de brokeraj deschis la un broker român.

Portofoliul NEPI în România include  Mega Mall, Mall Promenada, Vulcan Value Center, Shopping City Timişoara, City Park Constanţa, Ploieşti Shopping City, Brăila Mall,Galaţi Shopping City, Shopping City Târgu-Jiu, Severin Shopping Center, Shopping City Deva şi alte centre comerciale. NEPI deţine şi clădirile de birouri Floreasca Business Park, The LakeView, Aviatorilor 8 în Bucureşti, City Business Centre în Timişoara şi The Office în Cluj.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO