Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare investitor de pe Bursa, din nou pe val

Cel mai mare investitor de pe Bursa, din nou pe val
30.09.2009, 23:18 23

Fondul de investitii american Artio Global International EquityFund (fostul Julius Baer) a castigat in ultimele doua luni aproape40 mil. lei (9,5 mil. euro) din cresterea actiunilor dinportofoliu, in special BRD si SIF-uri.

In ultimele saptamani, fondul a inregistrat castigurisemnificative si pe titlurile Impact, Dafora, Condmag sau Compa,ale caror cotatii au explodat, pe fondul unor transferuri tot maimari, care i-au determinat pe unii brokeri sa afirme ca evolutiileacestor actiuni au fost determinate tocmai de intrarea la cumpararea fondului. Prabusirea actiunilor respective la inceputul anuluifusese pusa tot pe seama Artio Global, care a vandut atunci pachetesemnificative punand presiune pe cotatii.

Potrivit situatiei portofoliului la 31 iulie, publicata ieri decatre fond, acesta a cumparat in perioada aprilie-iulie 2009pachete mici de actiuni la Condmag si Cemacon Zalau, reintrandpractic la cumparare, dupa ce in cele trei luni anterioare(februarie-aprilie), cand Bursa de la Bucuresti a atins minimeleultimilor 4 ani, Artio Global a vandut pachete semnificative deactiuni pe Dafora si Condmag, dar si pe Petrom si BRD.

Vanzarile de pe BRD au continuat si in trimestrul incheiat la 31iulie, cand fondul a iesit si de la Ardaf, in urma ofertei publicede preluare derulata de actionarul majoritar. Fondul a incasatcirca 2,77 mil. lei pentru participatia de la Ardaf.

Revenirea pietelor internationale, care a urcat si Bursa de laBucuresti, a adus din nou castiguri semnificative pentru fondulamerican, dupa un an si jumatate in care portofoliul de actiuniromanesti i s-a subtiat cu circa 400 mil. dolari.

La 31 iulie, portofoliul Artio Global pe Bursa se ridica la 83,7mil. dolari, fata de 63 mil. dolari la 30 aprilie si 54 mil. dolarila 31 ianuarie. In perioada de varf a Bursei, din iulie 2007,portofoliul Artio Global se ridica la 456 mil. dolari.

Activele nete ale fondului totalizau la 31 iulie 2009 10,7 mld.dolari, fata de 24,7 mld. dolari in iulie 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO