Burse - Fonduri mutuale

Cel mai prost an pentru brokerii de pe bursă: 11 intermediari au pus lacătul la uşă în 2013

Cel mai prost an pentru brokerii de pe bursă: 11...

Autor: Adrian Cojocar

25.12.2013, 18:10 975

În ciuda faptului că 2013 a fost unul dintre cei mai buni ani din punct de vedere al randamentelor obţinute de investitori, indicele BET aducând un câştig de circa 26% incluzând dividendele acordate de companii, tot mai multe firme de brokeraj îşi închid activitatea pe bursă, anul 2013 culminând cu cel mai mare declin al numărului de intermediari de la începutul crizei financiare mondiale.

Astfel, anul acesta nu mai puţin de 11 firme de intermediere a tranzacţiilor de pe bursă au spus adio pieţei în contextul comisioanelor în scădere, a normelor de reglementare tot mai stricte şi a rulajelor reduse pe fondul migrării investitorilor dinspre brokerii mici de pe piaţă către firmele de intermediere de top care dispun de platforme de tranzacţionare performante şi de un personal mai numeros.

În 2009 şi 2010, câte cinci şi respectiv şase intermediari au ieşit de pe piaţă, iar în 2011 şi 2012 numărul de firme de brokeraj s-a diminuat cu patru şi respectiv şapte jucători.

Tendinţa de reducere a numărului de intermediari de pe piaţă s-a accentuat puternic în ultimii doi ani, interval în care 30% din firmele de brokeraj au închis activitatea.

Deciziile de închidere a activităţii vin după un an 2012 în care rulajele de la bursă au scăzut cu 25% faţă de anul precedent, fapt ce i-a determinat chiar şi pe mulţi brokeri de top, precum ING şi Uncredit CAIB Securities, să părăsească piaţa.

Anul acesta rulajele cu acţiuni de pe bursă s-au majorat cu 50% faţă de anul precedent, ajungând la circa 11,1 mld. lei (2,5 mld. euro), în contextul ofertelor publice desfăşurate de stat la Transgaz, Nuclearelectrica şi Romgaz, dar nu a fost de ajuns pentru a opri trendul de ieşire de pe piaţă a brokerilor, anul 2013 fiind cel mai dezastruos din acest punct de vedere din anul 2002, când 35 de intermediari au hotărât să părăsească bursa.

Printre intermediarii care au plecat de pe bursă anul acesta se numără RBS Bank, OTP Bank, Fairwind Securities – firma de brokeraj deţinută de omul de afaceri Dinu Patriciu, Avangarde Finance , Ronvest Bucovina şi Eurosavam.

De la debutul crizei, în 2008, numărul de intermediari de pe bursă s-a diminuat cu 43%, iar numărul de brokeri a înregistrat un declin şi mai abrupt în contextul apariţiei platformelor de tranzacţionare prin care clienţii intermediarilor pot să lanseze ordine automate în sistemul bursei de la Bucureşti, fără ajutorul unui broker.

Multe firme de brokeraj nu pot să-şi justifice plata salariilor către brokeri din comisioanele pe care clienţii acestora le realizează pe bursă, intermediarii fiind prinşi într-un cerc vicios, în care le lipsesc fondurile necesare pentru a se moderniza în vederea eficientizării activităţii şi totodată sunt ineficiente pentru că nu investesc în platforme de tranzacţionare online, care contribuie la reducerea costurilor cu angajaţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO