Burse - Fonduri mutuale

Cel mai slab trimestru pentru Carpatica din ultimii doi ani

Cel mai slab trimestru pentru Carpatica din ultimii doi ani

Click petnru imaginea marita

15.02.2007, 20:17 12

Banca Comerciala Carpatica a obtinut in trimestrul al patrulea al anului trecut un profit net de 3,09 milioane de lei (0,89 milioane de euro), in scadere cu circa 37% fata de castigul inregistrat in perioada similara din 2005, profitul din ultimul trimestru fiind de altfel cel mai redus din ultimii doi ani.
Banca a obtinut in intregul an un profit net de 19,16 milioane de lei (5,44 milioane de euro), in crestere cu 8,1% fata de castigul inregistrat in 2005. Cresterea profitului bancii a fost mai redusa decat cea inregistrata de profiturile la nivelul intregului sistem bancar, care anul trecut a fost de circa 10,6%.
Incetinirea ritmului de crestere a profiturilor s-a constituit intr-o tendinta pe piata bancara romaneasca anul trecut si a fost cauzata pe de o parte de reducerea marjelor dintre dobanzile la resursele atrase si cele la sumele plasate, iar pe de alta parte de investitiile semnificative derulate de o mare parte dintre banci pentru extinderea in teritoriu.
Activele Bancii Carpatica au crescut anul trecut cu circa 77% pana la 1.635,7 miliarde de lei (464,68 milioane de euro). In ultimul trimestru, cresterea a fost de 34% fata de trimestrul patru al anului precedent, nivel superior pietei.
Conducerea bancii a subliniat ca "efortul investitional considerabil reprezentat de dublarea retelei de unitati teritoriale a contribuit de asemenea la cresterea pozitiei pe piata".
"Anul 2006 a reprezentat o etapa importanta de consolidare pentru banca. Atingerea cotei de piata de 1%, reprezinta o realizare ce denota potentialul de crestere al bancii si implicit atingerea indicatorilor prevazuti in strategia de dezvoltare aferenta anului 2007", a declarat Nicolaie Hoanta, presedintele bancii.
Oficialii Carpatica spun ca profitabilitatea bancii a crescut, in conditiile in care banca a realizat investitii importante de circa 26,2 milioane de lei (7,4 milioane de euro), realizate in principal pentru deschiderea a 100 de noi unitati, cu 28 mai mult decat se prevazuse initial si introducerea unui nou sistem informatic centralizat.
Potrivit conducerii bancii, Carpatica va urmari in acest an cresterea activitatii de creditare a populatiei, astfel incat ea sa reprezinte aproximativ 25% din totalul creditelor, un accent mai mare urmand sa fie pus pe creditul imobiliar.
Banca intentioneaza totodata sa-si diversifice activitatea de creditare a agentilor economici, cu accent pe IMM-uri. Anul trecut, Carpatica a acordat credite in valoare de 825 milioane de lei (234,4 milioane de euro), in crestere cu 48,8% fata de sfarsitul anului precedent.
In acest an, banca intentioneaza sa "atace" si piata fondurilor mutuale, odata cu deschiderea propriei societati de administrare a investitiilor.
Anul curent "este un an care va reprezenta un capitol important in ceea ce priveste atingerea obiectivelor, acesta reprezentand baza de plecare pentru stabilirea strategiei viitoare, pe orizontul de timp 2008-2010", a mai spus Nicolaie Hoanta.
Carpatica este controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea.
Actiunile bancii sunt listate la Bursa, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 0,64 lei/actiune. De la inceputul anului, actiunile au castigat 16,4%. La ultimul pret, capitalizarea bursiera a bancii este de 218,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO