Burse - Fonduri mutuale

Cererea mare la export şi gazul ieftin au urcat de 14 ori profitul Azomureş

 Cererea mare la export şi gazul ieftin au urcat de 14 ori profitul Azomureş

Autor: Adrian Ionut Cojocar

17.11.2010, 23:48 49

Azomureş Târgu-Mureş (AZO), cel mai mare producător deîngrăşăminte din România, a înregistrat în primele nouă luni unprofit net de 89,4 milioane de lei (21,4 milioane de euro), depeste 14 ori mai ridicat comparativ cu acelaşi interval din2009.

În trimestrul trei, compania a obţinut un profit net de 20,6milioane de lei (4,8 milioane de euro), faţă de o pierdere de 10,6milioane de lei (2,5 milioane de euro) înregistrată în perioadaiulie-septembrie a anului trecut.
Ritmul alert de creştere a afacerilor s-a menţinut şi în trimestrulal treilea, când vânzările au urcat cu 67,7%, până la 333,4milioane de lei (78,4 milioane de euro), susţinute în principal deexporturi. O creştere asemănătoare au înregistrat şi afacerile dinprimele nouă luni ale anului, care au ajuns la 874,4 milioane delei (209 milioane de euro), depăşind nivelul înregistrat pe totanul trecut. Astfel, la finalul anului, Azomureş ar putea raportaafaceri record.

"Rezultatul din exploatare a crescut de mai mult de şase ori faţăde aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea accentuată arezultatului din exploatare, cât şi a celorlalţi indicatori, esteinfluenţată şi de faptul că în prima jumatate a anului 2009, pefondul lipsei cererii şi al preţurilor scăzute pe piaţaîngrăşămintelor, vânzările au fost sub limitele normale", se aratăîn raportul companiei.

Gazele ieftine au umflat profitulAzomureş
Profitul înregistrat de Azomureş a fost influenţat semnificativ înprimele nouă luni şi de faptul că producătorii de îngrăşăminte aubeneficiat timp de circa un an de la Ministerul Economiei defacilitatea de a folosi doar gaze naturale din producţia internă,care sunt cu circa 50% mai ieftine decât gazele din import, faţă deun coş format din gaz la intern şi cel la import, care se practicăde obicei.
Azomureş ar fi economisit în primele zece luni circa 157 mil. lei(36 mil. euro) de pe urma gazelor mai ieftine, potrivit estimărilorZF pe baza consumului de gaz al companiei.
Odată cu expirarea facilităţii la 1 noiembrie acest lucru se vavedea în scăderea profitabilităţii companiei, cred analiştii.

"Dacă ne uităm la evoluţia companiei din ultimii cinci ani, vomobserva că ponderea medie a cheltuielilor materiale în cifra deafaceri se situează în jurul nivelului de 76%. Drept urmare,liberalizarea preţului la gaze naturale şi alinierea acestuia cupieţele externe vor induce o creştere importantă a costurilor deproducţie, cu efecte negative asupra profitului", spune AndreiSchendra, analist la societatea de administrare STKFinancial.

El spune că perspectivele sectorului de îngrăşăminte suntîmbucurătoare şi că Azomureş ar putea încheia anul cu afaceri de1,2 mld. lei. Schendra estimează pentru anul 2011 că afacerileAzomureş ar putea creşte cu 17-23% ceea ce ar putea aduce anulviitor companiei un profit net de 120 milioane de lei în condiţiileîn care Guvernul revine asupra deciziei de eliminare a facilităţiiprivind gazele ieftine pentru industria chimică. În caz contrarînsă, câştigul ar putea să scadă la circa 41 milioane de lei.Profitul Azomureş este influenţat semnificativ şi de evoluţiapreţului de vânzare al îngrăşămintelor, care a cunoscut în ultimiiani fluctuaţii puternice.

"Considerăm că în 2010 nu va avea loc o modificare a preţului lagaz, din cauză că încă nu a fost finalizat studiul de evaluare aimpactului. Dacă luăm în considerare o rată de creştere de 25% acheltuielilor materiale/tona de îngrăşăminte produsă faţă deconsumul unitar prezent, ne putem aştepta pentru anul viitor la unprofit net de 41 mil lei", spune Andrei Schendra.
Mai mulţi producători din industrie, printre care Ioan Niculae,patronul InterAgro, au ameninţat că vor sista activitatea maimultor combinate dacă nu primesc gaze ieftine.

Cererea pentru îngrăşăminte este în creştere

Analiştii cred că multiplii mici la care încă se tranzacţioneazătitlurile Azomureş arată că acestea au potenţial încontinuare.
"International Fertilizer Industry Asociation estimează o creşterea consumului mondial până la cifra de 181,5 milioane tone în anul2013, impusă de ritmurile de creştere a populaţiei globale şi denevoia de a asigura securitatea alimentară. Această evoluţie vaavea o influenţă pozitivă şi asupra afacerilor Azomureş deoareceproducţia acestuia a fost destinată exportului în proporţie decirca 77%", a precizat Andrei Schendra.
Acţiunile Azomureş se tranzacţionau ieri la 0,5 lei, în creştere cu2% faţă de şedinţa anterioară, capitalizarea companiei fiind de 263milioane de lei (61,3 milioane de euro), de unde rezultă căindicatorul PER (preţ raportat la profitul net pe acţiune) este decirca 3 (luând în calcul doar profitul net din primele nouăluni.
Compania dispunea la finele lunii septembrie de lichidităţi învaloare de 191,3 milioane de lei (circa 45 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO