Burse - Fonduri mutuale

Certificatele Turbo Short pe DAX şi petrol: stop şi de la capăt

Autor: Adrian Cojocar

08.11.2010, 23:48 543

Certificatele Turbo Short având ca suport indicele german DAX(EBDAXTS) şi preţul petrolului (EBWTITS), care au fost aduse deErste-BCR la Bursă în luna iulie a acestui an, şi-au atins recentbariele şi vor fi retrase din piaţă, urmând să fie înlocuite cu untip de certificat cu acelaşi activ suport.

Practic, cei care au mizat pe scăderea indicelui DAX începând culuna septembrie achiziţionând un certificat de tipul short cândpreţul ajunsese la un maxim de 46 de lei şi nu au vândut până laatingerea barierei au pierdut cea mai mare parte din bani, încondiţiile în care cotaţia a ajuns joi la un nivel de 10,8 lei,adică o pierdere de peste 75%.

Cea mai mare parte a investitorilor realizează însă speculaţiide scurtă durată pe aceste instrumente, chiar în timpul uneizile.

Când se atinge bariera certificatului investitorii nu-şi mai potrecupera banii mizând pe o întoarcere a pieţei din acel moment şiprimesc numai un preţ de răscumpărare care în cele mai multe cazurieste apropiat de cel din ultima şedinţă de tranzacţionare. În cazulcertificatului Turbo Short pe indicele DAX, investitorii vor primi10,47 lei/certificat.

"Bariera este un dezavantaj pentru cumpărător, dar am mizat peacest tip de opţiune pentru că o face să fie mult mai ieftină. Credcă majoritatea investitorilor ştiau de barieră pentru că mulţine-au sunat cu puţin timp înainte să se intereseze de acest lucru",spune Răzvan Furtună, şeful pe vânzări de retail din cadruldepartamentului pieţe de capital al BCR.

Potrivit lui, cu cât preţul certificatului se apropie mai multde nivelul barierei, cu atât efectul de levier creşte şiinvestitorii sunt mai interesaţi să speculeze pe respectivulinstrument pentru că le poate aduce câştiguri mai mari, chiar şi de20, de ori faţă de variaţia preţului activului suport.

"Au fost nişte evoluţii foarte agresive aproape de barierăpentru că levierul creşte foarte mult. De exemplu pe Turbo ShortDAX, faţă de un levier iniţial de 5 în momentul lansării ajunseserecent aproape de 20 (variaţia certificatului a crescut de la 5% la20% la o variaţie de 1% a indicelui DAX - n.red.). Vrem să maiemitem un certificat Turbo Long pe indicele DAX cu levier mai marepentru a-l face mai atractiv şi încă unul pe preţul petrolului caresă-l înlocuiască pe cel Short care a fost retras", a precizatFurtună.

Grupul bancar a lasat ieri un nou certificat Turbo Short peindicele DAX cu simbolul EBDAXTS2 care-l înlocuieşte pe cel expiratrecent şi care a fost de departe cel mai tranzacţionat produsstructurat introdus la Bursa de la Bucureşti.

Produsele structurate de tipul Turbo introduse de Erste BCR s-aubucurat de succes în rândul speculatorilor de la Bursă, încondiţiile în care aceştia au putut miza şi pe scăderea burselorsau a altor active.

Totodată, mulţi speculatori au fost atraşi de posibilitateaobţinerii unor randamente ridicate prin realizarea de tranzacţiiintra-day (n.red. derulate pe parcursul unei singure şedinţe detranzacţionare).

Valoarea transferurilor cu certificatele Erste BCR a atins unnivel record luna trecută, respectiv de peste 15 milioane de lei(3,5 milioane de euro), sumă care reprezintă banii efectiv jucaţide investitori.

Potrivit estimărilor reprezentanţilor grupului, de la lansareaacestor instrumente valoarea transferurilor cu produse structurateincluzând efectul de levier s-a ridicat la circa 40 de milioane deeuro.

Spre deosebire de instrumentele de tipul futures disponibile laBVB şi Sibex, în cazul certificatelor Turbo investitorii nu trebuiesă aducă alţi bani de acasă pentru a-şi menţine marja dacă au mizatpe o direcţie greşită şi astfel să rişte pierderi mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO