Burse - Fonduri mutuale

Cinci companii vor sa alimenteze cu energie Petrom

28.01.2008, 18:32 15

Posibilitatea de a alimenta cu energie divizia de explorare si productie a celei mai mari companii romanesti Petrom (SNP) a mai starnit interesul a inca doi furnizori de electricitate dupa ce pana acum CEZ, E.ON si Petprod au cumparat caietul de sarcini. In cursa au intrat si companiile Electrica si italienii de la Enel, potrivit unor surse citate de Mediafax.
In prezent, furnizorul Petrom este traderul de energie Energy Holding care risca pierderea unuia dintre cele mai importante contracte pe care le are in derulare odata cu decizia Petrom de a schimba furnizorul. Compania petroliera Petrom, controlata de grupul austriac OMV, va organiza azi o licitatie pentru selectia unei firme care sa livreze diviziei de explorare si productie o cantitate anuala de 1,15 TWh.
Divizia de explorare si productie are cinci sucursale, impartite in 16 diviziuni pe intregul teritoriu al Romaniei, iar consumul anual de electricitate al acestei divizii este de 1,15 TWh, reprezentand 1,8% din consumul total national. Pentru un contract de doi ani, necesarul de electricitate al diviziei de explorare si productie este de 2,3 TWh, cu o valoare estimativa de 120 de milioane de euro.
In ceea ce priveste rezultatele diviziei de explorare si productie, potrivit unui raport al OMV, productia de hidrocarburi a companiei romanesti a scazut cu 5% in intervalul octombrie-decembrie 2007 fata de ultimul trimestru al anului precedent, la 195.000 de barili echivalent petrol pe zi, reprezentand peste 60% din productia totala a grupului austriac. Vanzarile de gaze naturale ale Petrom au scazut cu aproape 9% in trimestrul patru, comparativ cu perioada similara a anului anterior, la 1,42 miliarde de metri cubi. In perioada octombrie-decembrie 2006, Petrom a vandut o cantitate de 1,56 miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Raportat la trimestrul trei din 2007, vanzarile producatorului roman au urcat in ultimele trei luni ale anului 2007, dar cresterea importurilor si deprecierea leului au avut un impact negativ asupra rezultatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO