Burse - Fonduri mutuale

Cine castiga cel mai mult din amanarea listarii Fondului Proprietatea

Cine castiga cel mai mult din amanarea listarii Fondului Proprietatea
25.01.2010, 23:08 29

Alexandru Paunescu, presedinte al Consiliului de Supraveghere alFondului Proprietatea (FP), declara in noiembrie 2007 ca "daca la31 decembrie 2008 Fondul nu este listat, eu nu voi mai fipresedinte". Toti ceilalti care l-au succedat in functia depresedinte al Consiliului au facut afirmatii publice despreiminenta listarii la Bursa si cu toate acestea Fondul Proprietateanu este listat nici pana in prezent.

Cum Fondul Proprietatea a fost creat pentru a despagubipersoanele ale caror proprietati au fost confiscate de regimulcomunist, amanarile intervenite in procesul de listare au pus lagrea incercare rabdarea actionarilor. Posibilitatea de a vindeactiunile FP, introdusa in martie 2008, a oferit o supapa pentruactionarii neincrezatori in viitorul Fondului, dar si o poarta deintrare pentru fondurile straine de investitii si persoaneprivate.

Fondurile straine de investitii au cumparat ieftin pacheteconsistente de actiuni, in conditii de transparenta redusa atranzactiilor, fara existenta unui pret de referinta sau a unorevaluari ale activelor Fondului. In prezent, patru fonduri straineau ajuns sa controleze cumulat 5,89% din FP.

"Nu cred in teoria conspiratiei sau ca au fost facute calculedespre cine ar putea castiga din amanarea listarii. Fondurilestraine au cumparat actiuni si atunci cand acestea se vindeau la unpret de 70% din valoarea nominala, nu doar cand a fost 10-15% dinvaloarea nominala", a spus Ionut Popescu, directorul general alFondului Proprietatea, el insusi actionar cu un pachet de 16,6 mil.actiuni.

Postarea anunturilor privind vanzarea actiunilor FP a devenitposibila recent chiar si pe forumul site-ului oficial al FonduluiProprietatea.

"Proprietatea nu este pentru fondurile straine, s-a uitatadevaratul scop al Fondului. Ceea ce s-a intamplat in ultimii ani afost o rusine pentru ca varsta inaintata si mijloacele precare deexistenta i-a impins sa vanda pe mostenitorii familiilorexpropriate de regimul comunist. Daca ar exista viziune si vointa,Fondul Proprietatea ar putea fi ceea ce este compania Nokia pentrustatul finlandez", a spus John Chrissoveloni, actionar la Fond cu17 mil. actiuni.

De ce amana Ministerul Finantelor momentullistarii

Listarea la Bursa a Fondului ar putea adauga o noua lista deprobleme celor deja existente. Odata Fondul inregistrat la CNVM(conditie necesara listarii), conversiile din titluri dedespagubire in actiuni FP vor fi blocate pana in ziua de luni acelei de-a doua saptamani calendaristice ulterioare primelor 60 desedinte de tranzactionare a actiunilor FP. Pretul de conversie nuva mai fi de un 1 leu (cat este in prezent valoarea nominala aactiunii), ci pretul mediu ponderat aferent primelor 60 de sedintede tranzactionare. Daca pretul rezultat va fi, de exemplu, de 0,5lei, Finantele vor fi obligate sa acorde unei persoane care detineun titlu de despagubire in valoare de 200.000 de lei, un pachet de400.000 de actiuni. Asta va genera o situatie de inechitate fata deactionarii care au primit deja actiuni la Fond la valoarea nominalade 1 leu, respectiv 200.000 de actiuni pentru un titlu dedespagubire de 200.000 de lei.

"Blocarea procesului de despagubire la ANRP pentru o perioadalunga de timp, cat va fi necesar pregatirii listarii, ar puteagenera tensiuni sociale. De asemenea, daca, dupa listare, pretul depiata al actiunii FP va fi sub valoarea nominala, despagubirile dela ANRP ar putea epuiza pachetul de actiuni controlat de stat siastfel sa faca necesare noi majorari de capital", a spus Dan Paul,presedintele Asociatiei Brokerilor - sustinator al tranzactionariiFondului pe sistemul alternativ administrat de brokeri (ROTC).

Cine se afla in spatele tranzactiilor cu actiuniFP

Desi Fondul nu este listat, cea mai mare parte a brokerilor dinpiata sunt implicati in intermedierea tranzactiilor cu actiuni FP,fiind rasplatiti cu un comision procentual din valoareatranzactiei. Mai exact, reprezentantul unui fond strain deinvestitii nu cumpara direct de la un actionar FP, ci apeleaza laun intermediar care poate fi fie broker, fie avocat.

Astfel ca pe "bursa neagra" a actiunilor FP a aparut un cercrestrans de persoane "care descarca sau schimba intre ele pachetede actiuni. Aceste persoane fac pretul in piata. De asemenea,persoanele care detin pachete mari de actiuni la FP se cunoscfoarte bine intre ele", potrivit unei persoane implicate intranzactii cu actiuni FP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO