Burse - Fonduri mutuale

Cine sunt castigatorii si perdantii celui mai bun an pentru fondurile mutuale

12.01.2010, 23:01 19

Anul 2009 a fost anul extremelor pentru piata fondurilormutuale, care a atins un nivel record de 3,35 mld. lei (800 mil.euro), marcand astfel o crestere de 256% a activelor.

Cele cinci fonduri monetare au fost de departe castigatoriianului trecut, ajungand sa detina peste 54% din activele pietei,iar fondurile de obligatiuni, in numar de noua, au avut si elecresteri consistente, detinand la finele anului o cota de piata de22%.

Fondurile monetare au strans de la investitori peste 1,3 mld.lei, in timp ce in fondurile de obligatiuni au intrat 431 mil. lei.Asta in conditiile in care investitorii s-au orientat preponderentcatre investitii cu grad de risc scazut, speriati inca deprabusirea din 2008 a Bursei, iar dobanzile bancare si cele latitluri de stat si obligatiuni au fost destul de mari incat saofere randamente de doua cifre.

Cel mai mare randament al unui fond monetar a fost anul trecutde 15,5%, in cazul BCR Monetar, iar cel mai mic a fost de 11,9% laBancpost Plus. Pe segmentul fondurilor de obligatiuni, cel maiperformant a fost BRD Concerto, cu o crestere de 17,8%, in timp cefondul Tezaur, administrat de Aviva Investors, a crescut cu 7,3%,conform statisticilor Asociatiei Administratorilor de Fonduri(AAF).

La polul opus, fondurile de actiuni si cele diversificate aureusit sa atraga extrem de putini bani de la investitori si ausupravietuit mai ales datorita cresterii puternice a Bursei deValori Bucuresti, care le-a permis sa afiseze randamente de pana la101%.

Numarul fondurilor de actiuni a scazut de la 11 la 9, ca urmarea reducerii de catre unii administratori a expunerilor pe piata decapital, iar investitiile nete au fost de 26,6 mil. lei. Activelefondurilor de actiuni au crescut insa cu 115%, datorita cresteriiportofoliilor de actiuni. Fondul Active Dinamic a oferit cel maimare randament, de 101%, in timp ce Omninvest a crescut cu16,4%.

La nivelul fondurilor diversificate, intrarile nete au fost de15 mil. lei, randamentele situandu-se intre 9,1%, la FortunaClasic, si 34%, la Raiffeisen Benefit.

Fondurile care nu respecta criteriile de clasificare la unadintre cele patru categorii au fost trecute la categoria "altefonduri".

La nivelul administratorilor, castigatorii au fost mai alesadministratorii bancari, care au utilizat retelele extinse de caredispun in teritoriu bancile-mama pentru a-si vinde fondurile.Astfel, Erste Asset Management, care opereaza prin reteaua BCR,si-a consolidat pozitia de lider, ajungand sa administreze activede peste 1,5 mld. lei (360 mil. euro), iar Raiffeisen AssetManagement, parte a Raiffeisen Bank, a inregistrat o crestere acotei de piata de la 8% la 30%, depasind nivelul de 1 mld. lei.

De cealalta parte, administratorii independenti, careadministreaza mai putine fonduri si au la dispozitie putine canalede vanzare a acestora, au pierdut mult teren, luptandu-se sasupravietuiasca prin produse de nisa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO