Burse - Fonduri mutuale

Ciudin, Carpatica: Bursa n-are susţinere nici la creştere, nici la scădere

Autor: Stefan Musgociu

15.11.2010, 23:42 30

Bursa a stagnat luni, iar lichiditatea pieţei a atins unuldintre cele mai reduse niveluri din acest an, de 6,3 milioane delei, în condiţiile în care foarte puţini investitori au fostdispuşi să intre la tranzacţionare.

Investitorii care au tranzacţionat acţiuni ale celor cincisocietăţi de investiţii financiare (SIF) au reacţionat mai vizibilla revenirea burselor mature şi au ridicat uşor cotaţiile pentruvalorile de vineri. La finalul şedinţei, indicele BET-FI era încreştere cu 0,55%.

"Pe SIF-uri a fost un rebound tehnic, după corecţia de aproape 7%de săptămâna trecută, însă evoluţia de azi a fost pe volume foartereduse. Nu cred că se poate vorbi de conturarea unei direcţiianume", a declarat Adrian Ciudin, directorul departamentuluitranzacţionare al Carpatica Invest. Ultimele operaţiuni cu cele mailichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au fost realizatela preţuri în scădere în medie cu 0,35%, iar titlurile companiilordin sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu doar 0,18% subnivelul de vineri.

Ciudin crede că apatia va continua să domine piaţa până la apariţiaunui eveniment important, precum listarea Fondului Proprietatea sauo corecţie severă pe bursele externe.
"Investitorii din afara României nu au încredere să intre în piaţă,iar în lipsa acestora, speculatorii nu pot să ducă preţurile pecreştere. Aceasta duce la volume reduse, care îngreuneazăspeculaţiile. Pe bursele externe, unii investitori se aşteaptă lacorecţii, deoarece pieţele sunt destul de sus, iar asta reduce şimai mult apetitul pentru risc al investitorilor locali. În România,pe de o parte este neîncrederea în mediul politic, iar pe de altainvestitorii consideră că preţurile sunt destul de mici şi nu îşipermit să vândă la aceste niveluri. Practic, piaţa locală esteblocată din două părţi. Nu putem merge nici în sus, pe corelare cupieţele externe, dar nici în jos. Poate doar o corecţie severă pebursele din SUA i-ar putea determina pe speculatori să mai vândă",a declarat Ciudin.

El spune că mulţi investitori locali au cumpărat acţiuni la FondulProprietatea şi stau cu banii blocaţi în aceste titluri până lalistarea FP, în ideea că după listare vor intra la cumpărarefonduri străine, iar preţul va creşte.

"Odată cu listarea Fondului, speculatorii vor vinde şi îşi vordebloca o parte din bani, care se vor reîntoarce în piaţă, iar astasigur va duce la creşterea lichidităţii. Investitorii străini nuvor intra numai pe acţiunile Fondului, ci vor cumpăra şi altetitluri, iar asta îi va determina şi pe speculatori să revină latranzacţionare. În prezent, cred că mulţi speculatori s-au orientatspre tranzacţii pe pieţele externe, chiar şi pe Forex, undevolumele de tran­zacţionare sunt mari şi astfel o intrare sau unexit sunt mult mai uşor de realizat."
Acţiunile Transelectrica (TEL) şi SIF Oltenia (SIF5) au fost celemai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 941.000 de lei, respectiv895.000 de lei.
Cea mai mare parte a rulajului acţiunilor Transelectrica areprezentat valoarea unei tranzacţii speciale în valoare de 900.000de lei.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau încreştere cu până la 0,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO