Burse - Fonduri mutuale

Ciurtin i-a facut „cadou” sotiei actiuni Albalact de 1,54 mil. euro

Raul Ciurtin

Raul Ciurtin

01.06.2010, 23:43 940

Raul Ciurtin, directorul general al producatorului de lactateAlbalact din Alba Iulia (ALBZ), i-a transferat sotiei,Lorena-Beatrice Ciurtin, 4% din actiunile companiei, prinintermediul unei tranzactii speciale derulata luni pe piata RASDAQ,in valoare de circa 6,4 mil. lei (1,54 mil. euro).

Lorena Ciurtin, nascuta pe 3 iunie, figureaza ca asociat siadministrator al firmei Fruzu SRL (fosta Zuzu SRL), care detine unsalon de coafura in Alba Iulia, potrivit datelor de la RegistrulComertului si de la Ministerul de Finante. Fruzu SRL a avut in 2008venituri de 144.000 de lei (39.000 de euro).

Albalact este cel mai mare producator de lactate independent depe piata locala, cu afaceri de 226 mil. lei (53,3 mil. euro) in2009. Compania a avut anul trecut un profit net de 2,6 mil. lei(0,61 mil. euro). Familia Ciurtin (Petru Ciurtin si fiul sau RaulCiurtin) detine aproape 48% din actiunile Albalact, iar tranzactiade ieri nu schimba foarte mult structura actionariatului, desi RaulCiurtin si-a redus detinerea proprie de la 15% la circa 11%.

Albalact a fost curtata in ultimii ani de mari grupuriinternationale din industria lactatelor, iar la inceputul anului auaparut chiar informatii privind negocieri avansate ale familieiCiurtin cu grupurile Lactalis (Franta) si Müller (Germania) pentruvanzarea pachetului majoritar. Negocierile s-au racit insa dupa ceun fost partener de afaceri al lui Petru Ciurtin, Petre-GavrilLeontin, a revendicat in instanta o parte din pachetul de actiunidetinut de familia Ciurtin, invocand o intelegere anterioara.Ulterior, Raul Ciurtin a declarat ca intentioneaza sa pastreze incontinuare pachetul majoritar al producatorului de lactate.

Albalact este singurul producator local care a reusit sa-siconsolideze pozitia in ultimii ani, pe o piata dominata de jucatoriinternationali puternici precum Danone (Franta), Friesland-Campina(Olanda) si Hochland (Germania).

Albalact detine doua dintre cele mai puternice branduri de pepiata produselor de consum lansate in ultimii ani in Romania, Fulgasi Zuzu, care au contribuit decisiv la cresterea afacerilorcompaniei, de la circa 10 mil. euro in 2004 la peste 53 mil. euroanul trecut.

Familia Ciurtin a mai cedat in ultimii ani o parte din actiunilepe care le detinea la Albalact pentru a permite intrarea inactionariat a unor fonduri de investitii si pentru a finantaproiectele de dezvoltare.

In ultimii ani, compania a construit o fabrica noua, in caresi-a mutat productia, a realizat o ferma proprie si a cumparatproducatorul de lactate Raraul de Campulung Moldovenesc.

Principalul actionar minoritar al Albalact este fondul deinvestitii RC2, care detine 25,4% din actiuni. Compania are inprezent o capitalizare de 38 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO