Burse - Fonduri mutuale

CNVM a decis: brokerii vor plati cash 1,6 mil. euro la Fondul de Compensare

26.05.2008, 19:08 16

Refuzul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) de a permite achitarea contributiilor anuale la Fondul de Compensare sub forma de scrisori de garantie bancare va scoate din buzunarele brokerilor 1,6 mil. euro pana la sfarsitul acestei saptamani.
In luna octombrie a anului trecut, membrii Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI) alaturi de Asociatia Romana a Bancilor (ARB) au inaintat Comisiei un proiect prin care a fost propusa posibilitatea de achita contributiile anuale sub forma scrisorilor de garantie bancara in proportie de 75% din suma, restul de 25% urmand a fi platit sub forma de lichiditati.
Propunerile, care aveau drept scop diminuarea impactului contributiilor asupra veniturilor realizate de membri, au primit vineri un raspuns negativ din partea CNVM.
Explicatia Comisiei a fost ca "propunerea de utilizare a scrisorilor de garantie bancara nu este oportuna avand in vedere situatia actuala a resurselor Fondului, riscurile legate de emiterea si utilizarea scrisorilor de garantie care la momentul actual nu pot fi cuantificate cu precizie". De asemenea, autoritatea isi exprima rezervele ca Fondul ar putea executa toate scrisorile de garantie bancara, si nu doar pe cea a membrului aflat in imposibilitatea de a returna fondurile banesti.
"Ne-a surprins decizia finala, avand in vedere ca propunerile inaintate de Fond au fost primite pozitiv in cadrul discutiilor purtate de-a lungul a opt luni cu reprezentantii Comisiei", a declarat Stefan Chirtu, director executiv al Fondului de Compensare.
La fel de surprins de decizia CNVM a fost si presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, care a argumentat ca initial autoritatea de reglementare si-a dat acordul in cadrul negocierilor purtate.
"Comisia ne-a spus "da" la negocieri, astfel ca raspunsul final ma surprinde. Poate ca Comisia nu mai intelege ce inseamna scrisorile de garantie bancara sau nu mai are incredere in sistemul bancar. Scrisori pe care oricum le accepta pentru decontarea tranzactiilor de catre Depozitarul Central, si ca modalitate de garantare a ofertelor publice de cumparare", a declarat Dan Paul, adaugand ca va incerca sa ceara sprijinul Bancii Nationale si Guvernului.
"Nu este vorba despre o neincredere in sistemul bancar romanesc ci in capacitatea Fondului de a-si gasi resursele necesare pentru a asigura protectia investitorilor. Singurele tari unde au fost acceptate scrisorile de garantie sunt Danemarca si Grecia, acest lucru avand loc insa doar dupa atingerea plafonului de compensare de 20.000 de euro pentru fiecare investitor, prag impus de reglementarile europene", a declarat Gabriela Anghelache, presedintele CNVM.
Plafonul de compensare garantat de Fondul de Compensare, in cazul in care una dintre societatile de brokeraj ar da faliment, este de 7.000 de euro anul acesta, urmand a atinge valoarea de 20.000 de euro pentru fiecare investitor individual in 2012.
"In cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeana, Romania a fost singura tara pasuita sa faca tranzitia spre plafonul de 20.000 de euro pana in 2012", a adaugat Anghelache.
Principalii contributori la Fondul de Compensare sunt societatile de brokeraj care vor trebui sa vireze 1,6 mil. euro in contul Fondului pana vineri.
"Fondul trebuie sa incaseze contributii anuale in valoare de 1,6 mil. euro, din care primii 12-13 membri, din totalul de o suta de ai Fondului, au de platit aproximativ un milion de euro", a explicat Chirtu.
Pana in prezent, doar membrii care au avut de achitat contributia minima de 1.000 de euro, mai exact administratorii de conturi indiviudale, au platit, ceilalti sperand intr-o rezolvare pozitiva a propunerilor inaintate de Fond.
Contributiile la Fond au caracter nerambursabil, putand urca si pana la 130.000 de euro pe membru. In plus, daca una dintre societatile de brokeraj locale ar fi interesata de extinderea pe pietele din regiune va trebui sa contribuie si la Schema de Compensare din respectivele state, pentru ca Romania are cel mai coborat plafon de compensare din UE. In Bulgaria plafonul de compensare este de 12.000 de euro, iar in Ungaria este de 23.000 de euro. "Inteleg ca situtia financiara a brokerilor nu este tocmai roz avand in vedere evolutia Bursei din ultimele luni, dar contributiile pentru anul acesta se calculeaza in baza veniturilor realizate in 2007 care a fost un an mai bun", a conchis presedintele Comisiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO