Burse - Fonduri mutuale

CNVM ia la bani marunti Fondul de Compensare

CNVM ia la bani marunti Fondul de Compensare
04.04.2007, 18:56 17

Fondul de Compensare a Investitorilor, echivalentul de pe piata de capital al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, a intrat in vizorul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, care a solicitat un raport detaliat de activitate pentru 2006 si 2007, precum si informatii legate de nivelul de compensare a membrilor Fondului de Compensare.
ZF a publicat in urma cu circa doua saptamani un material in care arata ca fondul poate despagubi doar 85 de investitori din cei circa 300.000 pe care care activeaza pe Bursa, in cazul in care una dintre societatile de brokeraj de pe piata intra in incapacitate de plata.
"Pana acum CNVM nu a mai solicitat astfel de informatii legate de activitatea Fondului de Compensare, nu pot sa spun daca a fost o reactie la articolul aparut in Ziarul Financiar. Prin Ordonanta emisa in 22 martie, CNMV ne solicita informatii legate de nivelul contributiilor, de plafonul de compensare garantat pentru fiecare membru in parte", spune Stefan Chirtu, director executiv al Fondului de Compensare al Investitorilor.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a emis in sedinta din 22 martie o ordonanta prin care solicita Fondului de Compensare a Investitorilor un raport de activitate pe anii 2006 si 2007, modalitatea de colectare a contributiilor precum si nivelul de compensare a fiecarui membru in parte, insotit de copii ale declaratiilor membrilor sai cu privire la stadiul de compensare a investitorilor.
Directia de Monitorizare Investigare din cadrul Directiei Generale Supraveghere, Secretariatul General si Directorul General Executiv sunt organismele care vor verifica rapoartele de activitate ale Fondului de Compensare.
Infiintat in urma cu doi ani, Fondul de Compensare colecteaza contributiile a 102 membri (SSIF-uri, SAI-uri si institutii de credit) pe care le investeste in instrumente financiare cu un grad scazut de risc, in titluri de stat (50% din active), depozite bancare (45%) si obligatiuni (5%). In calitate de membru FCI, societatile de brokeraj si cele de administrare a investitiilor achita o contributie initiala de cel putin 1.000 de euro, si o contributie anuala calculata in functie de valoarea portofoliilor. Valoarea minima a contributiei pentru 2007 a fost dublata la 1.000 de euro, dupa numai doua zile de la publicarea ordonantei numarul 206 din 27 martie 2007.
In prezent, un proiect de dublare a contributiei minime anuale la Fondul de Compensare a Investitorilor este supus spre aprobare CNVM. Acest proiect are in vedere si modificarea formulei de calcul a contributiei anuale.
"Argumentul principal invocat pentru modificarea fomulei care stabileste cuantumul contributiei anuale este faptul ca intermediarii care presteaza servicii de investitii financiare pentru clientii necompensabili trebuie sa includa in calculul cuantumului contributiei anuale si valoarea investitiilor respectivilor clienti, desi pentru plata efectuata de intermediar, acestia nu beneficiaza de niciun drept in cazul imposibilitatii intermediarului de a restitui sumele de bani sau instrumentele finaciare detinute in numele lor. Propunem o contributie anuala a membrilor de 1% din valoarea veniturilor obtinute din comisioanele de tranzactionare.
Inca nu am primit un raspuns din partea autoritatii de reglementare", a declarat pentru ZF Chirtu.
Nu fac parte din schema de compensare a Fondului investitorii calificati, administratorii, inclusiv conducatorii, directorii, cenzorii, auditorii financiari ai membrilor Fondului, persoanele juridice din cadrul aceluiasi grup cu membrii Fondului, si nici investitorii care sunt direct raspunzatori pentru fapte care au agravat dificultatile financiare ale membrilor sau au contribuit la deteriorarea situatiei financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO