Burse - Fonduri mutuale

CNVM: Limitarea salariilor nu ni se aplica

26.11.2008, 19:11 27

Limitarea salariilor din institutiile publice la nivelul celor ale secretarilor de stat din Guvernul Romaniei nu se aplica conducerii si angajatilor din cadrul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, institutia care supravegheaza piata de capital, afirma reprezentantii acesteia.

Salariile din institutiile publice, de ordinul a zeci de mii de euro, mai mari decat ale primului-ministru sau ale presedintelui Romaniei, au fost intens dezbatute in urma cu o luna, iar primul-ministru a emis o decizie prin care limiteaza salariile din "institutiile publice finantate integral din venituri proprii".
Conform deciziei primului-ministru, "salariile de baza ale personalului din conducerea institutiilor publice finantate integral din venituri proprii se stabileste (...) pentru functia de presedinte (...) la nivelul indemnizatiei prevazute de lege pentru functia de secretar de stat, pentru functia de vicepresedinte la nivelul indemnizatiei prevazute de legislatie pentru functia de subsecretar de stat."
Reprezentantii CNVM sustin insa ca, desi se finanteaza din venituri proprii, institutia de supraveghere este autonoma, iar salariile sunt stabilite prin regulament propriu si ca acestea tin seama de salariile practicate pe piata financiara. Acestia au mai spus, pe de alta parte ca nivelul salariilor trebuie stabilit conform legislatiei in vigoare de catre "institutia imputernicita sa angajeze si sa numeasca aceste persoane (comisarii - n. red.)", institutie care in cazul CNVM este Parlamentul Romaniei.
Salariile comisarilor au ajuns anul trecut si la 10.000 de euro pe luna, cu 50% mai mult decat cu un an inainte. Salariul mediu in cadrul insitutiei, care ia in calcul inclusiv salariile soferilor si personalului administrativ se ridica anul trecut la 2.400 de euro, in timp ce un senator incaseaza un salariu de circa 1.500 de euro. In sistemul bancar, salariul mediu este de 800 de euro.
Brokerii si investitorii s-au plans in mai multe randuri de costurile ridicate de pe piata de capital, generate inclusiv de taxele si comisioanele incasate de CNVM, si care se reflecta in costurile de functionare a pietei. CNVM se finanteaza integral din taxele si comisioanele incasate de pe piata de capital, care sunt in ultima instanta suportate de investitori.
CNVM a renuntat totusi pe o perioada limitata, pana la finalul anului, la comisionul de 0,08% din valoarea tranzactiilor, ca masura de sprijinire a pietei pe fondul crizei financiare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO