Burse - Fonduri mutuale

CNVM mai închide o firmă de brokeraj pentru ilegalităţi

Autor: Adrian Cojocar

07.11.2010, 23:35 40

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a retrasautorizaţia de funcţionare firmei de brokeraj Ventrust Investmentdin Târgu-Mureş, deţinută de omul de afaceri Alexadru Fărcaş, şi aamendat societatea şi şapte angajaţi ai acesteia cu suma totală de45.800 de lei (circa 10.600 de euro), pentru utilizarea ilegală abanilor clienţilor, potrivit unor ordonanţe publicate la finelesăptămânii trecute de arbitrul pieţei de capital.

Fărcaş a fost sancţionat şi cu interzicerea desfăşurării deactivităţi pe piaţa de capital timp de un an.

CNVM a descoperit în cadrul unui control de rutină efectuat laVentrust că societatea de brokeraj a utilizat fondurile unorclienţi creditori (care aveau bani în conturile societăţii) pentruacoperirea decontării tranzacţiilor clienţilor debitori (care aveaudatorii faţă de societate), faptă care nu este permisă de lege.

"Plasamentele realizate pe conturile clienţilor discreţionari aufost efectuate cu precădere în acţiuni emise de emitenţi cu careVentrust Investment se afla în legături strânse", au precizatreprezentanţii CNVM.

În urma controlului s-a mai constatat că din documentele emisede Ventrust lipseau elemente-cheie, precum nivelul comisionului deintermediere, numele agentului cu care clientul păstra legătura sautipul ordinului efectuat (vânzare/ cumpărare).

De asemenea, balanţele contabile raportate de societate difereaude cele din soft-ul de back-office şi prezentau date eronateprivind valoarea soldurilor clienţilor Ventrust. La data efectuăriicontrolului din conturile deschise de clienţi la Ventrust lipseaucirca 44.000 de lei (10.300 de euro).

Reprezentanţii Ventrust nu au putut fi contactaţi ieri pentrucomentarii.

Acţionarii firmei trebuie să convoace adunare generală în termende 30 de zile pentru a decide lichidarea acesteia sau schimbareadomeniului de activitate, se arată în ordonanţa CNVM. VentrustInvestment este una dintre cele mai mici societăţi de intermedierede la Bursă, ocupând anul acesta poziţia 62 în topul rulajelor cuacţiuni dintr-un total de 69 de societăţi.

Acestea sunt cele mai severe sancţiuni acordate de CNVM dupăscandalul de fraudă de la firma de intermediere Broker Cluj de laînceputul lui 2009, care a condus la demiterea conducerii de atuncia Broker, fondatorul companiei Petru Prunea fiind suspendat pentrucinci ani de pe piaţa de capital. Câteva sute de investitori aureclamat atunci că au fost prejudiciaţi cu circa 2 mil. euro la unadintre sucursalele firmei de brokeraj de la Deva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO