Burse - Fonduri mutuale

CNVM: Majorarea de capital a Rompetrol complică delistarea

08.08.2010, 23:45 43

Comisia Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) îşi susţindecizia de blocare a delistării Rompetrol prin faptul cărezultatele majorării de capital aflată în prezent în derulare lacompanie creează dificultăţi în procesul de retragere aminoritarilor din acţionariat.

Comisia menţionează faptul că acţiunile emise în cadrul majorăriide capital şi cele rezultate în cadrul conversiei unei părţi aobligaţiunilor deţinute de stat nu sunt luate în calcul ladelistarea Rompetrol. "Majorarea de capital influenţează dreptul desqueeze-out (retragerea acţionarilor minoritari înaintea delistării-n.r.), pentru că se modifică valoarea capitalului social, numărulde acţiuni şi procentajul pe care îl are fiecare acţionar lacompanie. În funcţie de rezultatele majorării de capital vomdiscuta din nou ce măsuri vom lua. Vor fi analizate ambele motiveinvocate în ordonanţa prin care s-a suspendat dreptul desqueeze-out", a declarat comisarul CNVM Lorand Kralik, citat deMediafax.

Comisia a mai ţinut cont la decizia de suspendare a delistăriiRompetrol de pe Bursă de poziţia Ministerului Finanţelor Publice,potrivit căreia retragerea acţiunilor de la tranzacţionare arconduce la prejudicierea interesului statului, în sensul că înlipsa unei cotaţii a acţiunilor pe o piaţă reglementată evaluareaacţiunilor va fi dificil de realizat. La 31 septembrie, statul arurma să redevină acţionar al Rompetrol cu o participaţie de peste40% în contul datoriei de 571 mil. euro pe care compania o are lastat. Grupul Rompetrol a decis să plătească circa 100 mil. euro dinaceastă datorie, restul sumei urmând să fie convertită în acţiuniRompetrol. În aceste condiţii, participaţia kazahilor la Rompetrolva scădea semnificativ, iar grupul nu ar mai întruni condiţiileprivind delistarea companiei de pe Bursă. Ministerul Finanţelor arfi contestat săptămâna trecută la Tribunalul Constanţa majorarea decapital a kazahilor la Rompetrol Rafinare, potrivit unor surse dinpiaţa de capital, citate de Mediafax. Dacă instanţa va admitecererea, procesul de delistare al Rompetrol Rafinare ar putea fisuspendat din nou, din cauză că majorarea de capital creeazădificultăţi în derularea operaţiunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO