Burse - Fonduri mutuale

CNVM pune Fondul de Compensare sa supravegheze brokerii

05.04.2009, 17:05 23

Brokerii vor fi supravegheati mai indeaproape de Fondul de Compensare a Investitorilor, caruia va trebui sa raporteze situatia privind clientii si lichiditatile, in urma unor modificari facute de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare Regulamentului de functionare a fondului.

Fondul de Compensare a Investitorilor are rolul de a asigura plata compensatiilor catre investitori in cazul in care o societate de brokeraj sau un administrator de conturi individuale ar intra in faliment. Toate societatile de brokeraj sunt in prezent membre ale Fondului.
La inceputul lunii octombrie 2008, membrii Fondului de Compensare erau in numar de 101, din care 71 erau societati de brokeraj, 20 de societati de administrare a investitiilor si zece institutii de credit.
In urma modificarilor facute de comisie, fiecare membru trebuie sa transmita fondului lunar balanta de verificare analitica, trimestrial situatia investitiilor, semestrial situatiile financiare semestriale, anual raportul anual si raportul auditorului intern.
Membrii Fondului vor transmite lunar, trimestrial si anual situatia privind capitalul initial si situatia privind adecvarea capitalului.
In situatia in care raportarile transmise fondului reflecta o situatie financiara critica, care evidentiaza o eventuala incapacitate a membrului de a restitui fondurile banesti, Fondul va acorda o perioada de 30 zile in care membrul va trebui sa dovedeasca remedierea situatiei existente.
Daca in acest termen, membrul nu a remediat situatia existenta, fondul va notifica comisia.
Astfel, Fondul de Compensare a Investitorilor a primit drepturi mai mari de supraveghere a brokerilor, in conditiile in care anul trecut si la inceputul acestui an au aparut primele scandaluri de frauda in care au fost implicate societati de brokeraj precum Mobinvest din Oradea si Broker Cluj.
Comisia a mai facut modificari privind procedura de stabilire si plata a compensatiilor, putin detaliata in Regulamentul 3 din 2006 care stabilea modul de functionare a fondului.
Niciunul dintre reprezentantii fondului si nici ai comisiei nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO