Burse - Fonduri mutuale

CNVM relaxeaza regulile privind publicitatea si distributia fondurilor mutuale

CNVM relaxeaza regulile privind publicitatea si distributia fondurilor mutuale

1: Radu Toia, director al CNVM: „Intr-o prima etapa, agentii de distributie vor fi doar persoane fizice, care functioneaza asemenea agentilor delegati ai societatilor de brokeraj”; 2: Ilie Cenan, presedintele Globinvest: „Nu cred ca agentul de distributie incarca costurile unui administrator, pentru ca respectiva persoana va fi platita in baza unui comision din vanzari”

18.03.2010, 23:05 157

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a avizatdistributia de fonduri mutuale prin agenti de distributie si printelefon si a relaxat reglementarile privind publicitateafondurilor.

Principalii beneficiari ai modificarilor operate in modul dedistributie si promovare ale fondurilor mutuale suntadministratorii independenti, care nu fac parte din grupuri bancaresi pentru care vanzarea si publicitatea implica eforturi financiaresemnificative. Acestia nu cred insa ca noile reglementari le vordezgheta vanzarile.

Agentul de distributie este principala noutate adusa de CNVMmodului in care se vand fondurile mutuale.

"Intr-o prima etapa, agentii de distributie vor fi doar persoanefizice. Ulterior si persoanele juridice vor putea desfasura astfelde activitati. In cazul persoanelor fizice, agentii de distributiefunctioneaza asemenea agentului delegat al societatilor debrokeraj", a spus Radu Toia, director in Comisia Nationala aValorilor Mobiliare.

Agentul de distributie va activa in baza unui contract incheiatcu societatea de administrare (va fi angajat cu carte de munca saucolaborator al administratorului) si va fi inregistrat la CNVM. Elva putea vinde doar fondurile unui singur administrator si nu vaputea prelua numerar de la investitori, platile urmand sa serealizeze prin ordine de plata. In cazul vanzarilor prin telefon,CNVM solicita inregistrarea convorbirii telefonice, insa proceduraprimei subscrieri ramane destul de greoaie pentru ca aceastaoperatiune se face numai dupa confirmarea primirii de catreinvestitor a prospectului simplificat si dupa transmitereadeclaratiei ca investitorul a primit, a citit si a intelesprospectul.

Administratorii independenti nu mai cred inminuni

Pana in prezent, administratorul isi putea vinde fondurile lasediul societatii de administrare, prin internet, prin unitatilesocietatilor de brokeraj si prin cele ale bancilor. Astfel caaceeasi unitate bancara a ajuns sa fie punct de vanzare pentru maimulte fonduri, unele dintre acestea fiind gestionate chiar deadministratorul din cadrul grupului din care banca-vanzatoare faceparte. De exemplu, unitatile BCR sau cele ale Bancii Transilvaniavand alaturi de fondurile administrate de societatile din grup(Erste Asset Management si BT Asset Management) si pe cele aleAviva Investors sau Globinvest. Societatea de administrare AvivaInvestors, cu active nete in gestiune de 53 mil. lei, a lansatrecent o platforma online de distributie, mizand tot mai mult pedistributia prin internet.

Adeseori, administratorii independenti reclama ca bancile vandcu prioritate fondurile proprii, distributia celorlalte fondurifiind trecuta in plan secund. Prin agentul de distributie,administratorii independenti au sansa sa isi reduca dependenta fatade distributia bancara. In 2009, un numar de aproximativ zecefonduri bancare au atras cea mai mare parte din totalul intrarilornete de 2,2 mld. lei inregistrate de cele peste 50 de fonduri. Cutoate acestea, administratorii sunt reticenti ca prin agentii dedistributie vor reusi sa isi dezghete vanzarile.

"Masurile Comisiei nu aduc o mare schimbare. Agentii dedistributie presupun costuri suplimentare, pe care putiniadministratori independenti le pot suporta. Adevarata schimbare vafi atunci cand fondurile mutuale se vor putea vinde prin brokeriide asigurari si cei de pensii", a spus Marius Olteanu, directorulexecutiv al societatii de administrare SIRA, care administreazaactive nete de 4,1 mil. lei de la doua fonduri mutuale.

Pe de alta parte, Ilie Cenan, presedintele societatiiGlobinvest, cu active nete de 59 mil. lei in gestiune, este deparere ca agentul de distributie ofera o alternativa de careadministratorii independenti trebuie sa profite. "Nu cred caagentul de distributie incarca costurile unui administrator, pentruca respectiva persoana va fi platita in baza unui comision dinvanzari", a spus Cenan.

Fondurile se vor promova mai usor

O alta modificare importanta este relaxarea prevederilor legaleprivind publicitatea fondurilor mutuale, dupa mai bine de zece anide la colapsul FNI care a generat reglementari stricte. Daca panain prezent, spotul publicitar trebuia avizat de CNVM (proces cedura si cateva luni), de acum inainte reprezentantulcompartimentului de control intern al societatii de administrare vafi responsabil sa constate ca publicitatea respecta legea.

Mai mult, spotul publicitar nu va mai contine referiri laprospectele de emisiune, autorizatiile si avizele acordate deComisie, adresa societatii de administrare, ci doar numeleadministratorului, al depozitarului si avertismentul "performanteletrecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare".

Alaturi de aceste modificari, ce vor fi incluse intr-o viitoaredispunere de masuri, CNVM a mai avizat o noua categorie de fonduri- fondurile de investitii imobiliare - si a modificat modul deinregistrare a dividendelor in activul fondurilor.

"Inregistrarea dividendelor in activul fondurilor mutuale se varealiza la data ex-dividend. Data ex-dividend este prima zi in careinvestitorii care cumpara actiunile nu mai beneficiaza de dividendesau nu mai pot participa la majorarea de capital", a conchisdirectorul CNVM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO