Burse - Fonduri mutuale

Comelf a urcat cu 87% in mai putin de 2 saptamani

12.06.2007, 18:16 20

Actiunile producatorului de echipamente terasiere si pentru protectia mediului Comelf Bistrita au castigat 87% de la inceputul lunii iunie, dupa mai multe sedinte de aprecieri continue, fara ca pe piata sa fi aparut informatii noi legate de companie.
Ieri, titlurile Comelf au castigat 15%, maximul de fluctuatie permis pentru o zi de tranzactionare. Cresterile din ultimele sedinte s-au realizat pe fondul unor tranzactii cu pachete de actiuni Comelf ce au reprezentat circa 5,4% din capitalul social al producatorului de echipamente destinate protectiei mediului.
Avansul important luat de actiunile Comelf in aceasta luna nu este unul singular, aceste titluri plasandu-se pe locul doi in topul cresterilor inregistrate la Bursa de la inceputul acestui an, cu o apreciere de peste trei ori si jumatate de la finele anului trecut. In aceste conditii, valoarea de piata a companiei a ajuns la 48 de milioane de euro, la ultimul pret de ieri de 6,75 lei/actiune.
Cel mai mare randament in acest an l-au adus actiunile producatorului de dulciuri Kandia-Excelent, a caror valoare a crescut in aceasta perioada de peste patru ori. La finele saptamanii trecute compania a fost preluata de grupul britanic Cadbury.
Actiunile Comelf au fost cuprinse, alaturi de alte opt titluri cotate pe Bursa si piata RASDAQ, intr-un raport realizat in luna mai de catre analistii de la Raiffeisen Capital & Investments, fiind considerate de acestia ca investitii atractive pentru perioada urmatoare. Aceste societati au fost selectate in prealabil dintr-o lista de 30 de companii analizate. In acel moment, pretul actiunilor Comelf era de circa 3,6 lei/actiune.
Principalele puncte forte luate in vedere de catre analistii de la Raiffeisen in cazul Comelf sunt potentialul mare de crestere al sectorului de activitate pe care societatea isi desfasoara activitatea si indicatorii buni din punct de vedere al analizei fundamentale. Sectorul de protectie a mediului este considerat unul cu potential ridicat de crestere, atat in Romania cat si afara, pentru ca odata cu aderarea la Uniunea Europeana, companiile locale va trebui sa se alinieze la standardele impuse de Uniune, se arata in raport.
De asemenea, a mai fost luat in considerare si gradul ridicat de distribuire a dividendelor, respectiv 42% din profitul realizat anul trecut de Comelf.
De cealalta parte, la capitolul riscuri potentiale pe care le implica investitiile in aceste titluri se numara lichiditatea zilnica scazuta si expunerea mare fata de riscul valutar, avand in vedere ca peste 90% din productia realizata de Comelf este destinata pietelor vest-europene.
"Nu au aparut evenimente importante in cadrul societatii. Poate evolutia actiunilor pe Bursa se explica si prin faptul ca este un sector de activitate atractiv si avem contractata productia pentru tot anul", spune Dorin Stoian, directorul general al Comelf Bistrita. El a mai precizat ca activitatea companiei este in grafic cu prevederile de buget.
Comelf si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri in crestere cu 10% fata de anul trecut, de 32,7 mil. euro (110 mil. lei) si un profit brut mai mare cu 52%, pana la 1,8 milioane de euro (6,2 mil. lei).
Compania a inregistrat in primul trimestru din acest an afaceri in crestere cu 27% comparativ cu primele trei luni din 2006, pana la 8,1 milioane de euro (27,4 milioane de lei). Profitul net al companiei a avansat in aceeasi perioada cu circa 25%, ajungand la 0,25 milioane de euro (0,87 milioane de lei).
Pentru acest an, Comelf are prevazute investitii de circa 1 milion de euro. Compania este controlata de grupul Uzinsider, care detine 76,6% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO