Burse - Fonduri mutuale

Companiile cu operatiuni in Romania atrag brokerii la Viena

Companiile cu operatiuni in Romania atrag brokerii la Viena

Michael Buhl, Joint CEO al Bursei de Valori din Viena, se asteapta la noi cresteri pe piata austriaca in partea a doua a anului

04.06.2008, 20:26 23

Michael Buhl, Joint CEO al Bursei de Valori din Viena, spune ca in perioada urmatoare este posibil ca si alte companii locale de brokeraj sa fie acceptate sa tranzactioneze la Viena si sa poata tranzactiona direct pe piata austriaca.
Pe Bursa din Viena sunt listati cativa dintre liderii unor sectoare importante de activitate din Romania, cum ar fi OMV, actionarul majoritar al celei mai mari companii romanesti Petrom, Erste Bank, care detine cea mai mare banca romaneasca - BCR, sau Vienna Insurance Group (VIG), liderul pietei asigurarilor din Romania.
De asemenea, la Viena mai sunt listati Raiffeisen International, actionarul majoritar al Raiffeisen Bank, fondul de investitii Immoeast, cel mai mare investitor imobiliar de pe piata locala, cu un portofoliu de 125 de proprietati in valoare de peste 3,3 mld. euro si producatorul de otel Voestalpine, care ar putea investi 7 mld. euro pentru construirea unui combinat siderurgic la Constanta.
Buhl crede ca BT Securities a prins un moment bun pentru intrarea pe bursa vieneza si ca in aceste conditii sunt sanse foarte mari ca intermediarul roman sa aiba un start bun si o evolutie constanta.
"Bursa de Valori din Viena incepe sa isi revina dupa scaderile generate de criza internationala, iar pentru a doua parte a acestui an ne asteptam la o crestere a pietei. In plus, companiile austriece au o evolutie buna in sensul ca au preturi mai bune decat media vest-europeana si ofera dividende semnificative", a declarat pentru ZF Transilvania, Michael Buhl.
BT Securities, este prima societate locala de brokeraj care este acceptata ca membru al unei burse externe, dupa ce intermediarul a cerut Bursei din Viena sa poata tranzactiona direct pe piata austriaca. In prezent, doar cateva societati de brokeraj locale ofera investitorilor posibilitatea de a tranzactiona actiuni listate la Viena, insa acestea opereaza indirect, prin intermediul unor societati membre.
"BT Securities este primul intermediar autorizat din Romania si cel de-al doilea din Europa Centrala si de Est care se conecteaza direct la Bursa de Valori din Viena, alaturandu-se celor 83 de intermediari actuali", a precizat Michael Buhl.
In opinia acestuia, intrarea ca intermediar pe Bursa din Viena ofera BT Securities un portofoliu de tranzactionare mai bun si o diversificare mai mare a riscului. Pe langa actiuni, care reprezinta majoritatea tranzactiilor de la Bucuresti, la Viena se mai tranzactioneaza obligatiuni si produse structurate, cum ar fi certificatele, indicii sau fondurile de investitii. "Din punctul meu de vedere faptul ca BTS tranzactioneaza pe ambele burse nu ar trebui sa creeze o competitie, deoarece avem de-a face cu o situatie complementara, care nu poate sa genereze decat beneficii pentru investitori", a mai spus joint CEO-ul Bursei de Valori din Viena.
"Decizia de a tranzactiona pe Bursa din Viena a fost generata de faptul ca unii dintre cei mai mari emitenti de acolo, cum ar fi OMV, Erste Bank si Wienerberger, au activitati in Romania. In plus, intentia noastra a fost sa oferim o gama mai larga de produse structurate", a declarat Rares Nilas, directorul general al BT Securities. El a mai spus ca in acest moment nu se poate face o estimare a volumului de tranzactii pe care BT Securities le va derula pe Bursa din Viena.
Bursa din Viena a notificat recent Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare ca intentioneaza sa ofere intermediarilor romani posibilitatea sa tranzactioneze direct pe aceasta piata. O notificare similara a inaintat si Eurex, piata de derivate operata de Deutsche B?rse si Bursa Elvetiana.
Piata de capital din Romania a fost in ultimele luni una dintre cele mai afectate de criza subprime de la nivel international. "Toate pietele au avut de suferit, insa in cazul celor mai mici, cum e si cea romaneasca pierderile au fost mult mai mari decat in cazul unor piete mari cum sunt cele din Anglia si Germania. Explicatia acestei situatii este faptul ca in situatiile de criza investitorii internationali ies de pe pietele unde lichiditatea e mica", a mai spus Buhl. In opinia acestuia, piata romaneasca a avut cresteri foarte mari in ultimii ani, astfel ca investitorii mari au plecat cand inca mai aveau profit.
In ultimele saptamani, Bursa de la Bucuresti a inregistrat o usoara revenire, dupa scaderile puternice de la inceputul anului, insa indicele BET, al celor mai importante zece companii de pe piata este inca la minus 20% fata de nivelul de la sfarsitul anului trecut. De cealalta parte, indicele ATX al Bursei din Viena a recuperat cea mai mare parte a pierderilor de la inceputul anului.
BT Securities este una dintre primele cinci societati de brokeraj de pe Bursa de Valori Bucuresti, cu tranzactii de 329 mil. lei (106 mil. euro) in primele patru luni ale anului. Societatea a obtinut anul trecut un profit net de 5,72 mil. lei (1,71 mil. euro), cu 38% mai mare decat in 2006, la o cifra de afaceri in crestere cu 51%, la 17,4 mil. lei (5,2 mil. euro).
Bursa din Viena este fondata in 1771, iar la nivelul anului 2008 are 83 de intermediari care tranzactioneaza in medie peste 650 mil. euro pe zi. La Viena sunt listate 128 de companii cu o capitalizare bursiera actuala de peste 150 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO