Burse - Fonduri mutuale

Compensatiile la BVB, de patru ori mai mici decat in UE

12.07.2007, 20:28 19

Plafonul de compensare a investitorilor care activeaza pe piata locala de capital este cel mai mic din randul statelor membre ale Uniunii Europene unde suma medie garantata de schema de compensare este de 20.000 de euro, de patru ori mai mult fata de plafonul de 4.500 de euro asigurat pentru 2007 de Fondul de Compensare a Investitorilor.
Plafonul de compensare garantat de Fondul de Compensare a Investitorilor va atinge in 2012 nivelul de 20.000 de euro pentru fiecare investitor individual care activeaza pe piata locala de capital.
"Schema de compensare din Anglia, de exemplu, este de 72.000 de euro, iar in Franta plafonul este de 70.000 de euro", spune Stefan Chirtu, directorul executiv al Fondului de Compensare a Investitorilor.
In Polonia, plafonul de compensare este de 19.000 de euro, iar de la 1 ianuarie 2008 va fi de maximum 22.000 de euro. Participantii la schema de compensare din Polonia sunt in numar de 62 din care trei membri sunt din afara Poloniei. In Ungaria, plafonul de compensare va fi de 24.000 euro de la 1 ianuarie 2008.
Participantii la schema sunt in numar de 54 din care 17 firme de investiti, 24 banci si 13 fonduri.
In prezent, membrii Fondului de Compensare a Investitorilor sunt in numar de 102, din care 75 sunt societati de brokeraj, 18 sunt societati de administrare a investitiilor si 9 institutii de credit. Desi un numar important de societati de brokeraj din Marea Britanie, Germania si Cehia au notificat Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare de la inceputulul anului si pana in prezent, niciuna dintre acestea nu a devenit membra a Fondului deoarece plafonul de compensare de aici este inferior celui asigurat in tara de origine.
"Sucursalele intermediarilor din statele membre care vor presta servicii de investitii financiare in Romania pot adera la Fond daca nivelul plafonului si intinderea oferita de Fondul de compensare din Romania depasesc nivelul si acoperirea oferite de schema de compensare a investitorilor din statul membru de origine", sustine Chirtu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO