Burse - Fonduri mutuale

Confruntarea titanilor pe Bursa: Fratii Cristescu ii cer socoteala lui Calburean pentru contractele intragrup ale Dafora

Confruntarea titanilor pe Bursa: Cristescu ii cere socoteala lui Calburean pentru contractele intragrup ale Dafora
18.04.2010, 23:10 135

Marius Cristescu, care detine pe Bursa companii cu ocapitalizare de circa 180 milioane de euro, a solicitat prinintermediul firmei Foraj Sonde Craiova (FOSB), pe care ocontroleaza, ca auditorul sa verifice contractele incheiate deDafora Medias (DAFR) a lui Gheorghe Calburean, cu firme din grupulacestuia. Calburean controleaza un grup de firme ale caror afaceris-au cifrat anul trecut la circa 500 mil. lei (117,6 mil. euro) sidetine doua dintre cele mai cunoscute companii de pe Bursa,respectiv Condmag Brasov (COMI) si Dafora Medias, cu o capitalizarecumulata de 90 mil. euro.

Fratii Marius si Emil Cristescu detin la randul lor companiilistate in valoare de peste 170 mil. euro. Cristescu a achizitionatanul trecut de pe Bursa prin intermediul firmei de foraj dinCraiova un pachet de peste 5% din capitalul Dafora Medias, unuldintre principalii concurenti. Foraj Sonde Craiova si Dafora Mediassunt printre cei mai mari jucatori de pe piata forajului dinRomania.

Folosindu-se de calitatea de actionar semnificativ al firmei dinMedias, Cristescu vrea acum sa stie cuantumul beneficiilor sau alpierderilor, dupa caz, inregistrate de Dafora, din executareacontractelor de imprumut incheiate de aceasta cu societatile lacare Dafora, Gheorghe Calburean si/sau Dafora Group sunt actionari,potrivit convocatorului publicat pe site-ul Bursei.

Totodata, Cristescu mai vrea ca auditorul sa analizeze sirezultatele inregistrate de compania de foraj si constructii dinMedias in urma subcontractarii si/sau cesiunii oricaror contractecomerciale. Solicitarile au fost adaugate pe ordinea de zi aadunarii generale de la Dafora Medias ce va avea loc la fineleacestei luni.

Dafora Medias a comunicat Bursei in ultimii ani zeci de rapoartein care mentioneaza contracte incheiate de aceasta cu firme dingrup privind executarea de lucrari, achizitii sau contracte deimprumut.

Din grupul de firme Dafora mai fac parte Timgaz si FlowtexTechnology, care activeaza in industria distributiei gazelornaturale, apei potabile si irigatiilor, societatea Servicii siOperatiuni Speciale la Sonde si firmele Salconserv (SASE) siSalfom, care activeaza in industria prelucrarii carnii.

Dafora Medias (DAFR) a inregistrat anul trecut o cifra deafaceri in scadere cu 40%, la un nivel de 162,5 mil. lei (38,4 mil.euro), insa estimeaza o revenire a afacerilor pentru 2010 la 233,5mil. lei (57 mil. euro).

Totodata, compania si-a propus pentru acest an obtinerea unuiprofit de opt ori mai ridicat decat anul trecut, respectiv de 12,2milioane de lei (3 milioane de euro).

Nici Marius Cristescu si nici Gheorghe Calburean nu au putut ficontactati ieri pentru comentarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO