Burse - Fonduri mutuale

Conturile individuale au pierdut 15 mil. lei pe scaderea Bursei

21.02.2008, 18:14 10

Conturile individuale de investitii administrate de SAI-uri au suferit in perioada 30 noiembrie 2007 - 31 ianuarie 2008 o scadere cu 20% a activelor pana la 59,5 mil. lei (16,3 mil. euro), peste scaderea principalilor indici bursieri din aceeasi perioada.
In urma corectiilor de pe Bursa, valoarea totala a conturilor individuale a coborat sub nivelul din urma cu un an.
Portofoliile individuale de investitii, produse destinate cu precadere investitorilor cu mari disponibilitati financiare, au fost printre cele mai afectate de amploarea corectiilor bursiere din ultimele luni.
In ultimele trei luni, fondurile deschise de investitii cu plasamente in actiuni si cele diversificate au raportat o scadere de 2,7% a activelor, afisand la sfarsitul lunii ianuarie un volum de active mai mic cu 18 mil. lei fata de sfarsitul lunii noiembrie.
"Conturile individuale de investitii au raportat o depreciere a activelor pe fondul corectiilor bursiere. Astfel ca investitorii au preferat sa astepte o revenire a Bursei pentru a continua sa faca plasamente", este de parere Serban Nascu, vicepresedintele societatii de administrare Target Asset Management.
De la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut pana la finele lunii ianuarie indicii bursieri au pierdut pana in 18%. Indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, a inregistrat o scadere de 15,7%, in timp ce indicele BET-C, care include toate companiile de pe Bursa, a scazut cu 17,7%. BET-FI, indicele societatilor de investitii financiare, s-a depreciat cu 14%.
"Piata locala a conturilor individuale nu este inca o piata ca atare, pentru a putea vorbi despre tendinte si rate de crestere. Asemeni fondurilor mutuale, conturile individuale se afla in stadiu de pionerat", este de parere Florin Dolea, directorul executiv al societatii de administrare Pioneer Asset Management.
La sfarsitul lunii ianuarie, zece societati de administrare a investitiilor (SAI-uri) gestionau 141 de conturi individuale in valoare de 59,5 mil. lei.
In comparatie, la 31 ianuarie 2007 noua SAI-uri gestionau 150 de conturi in valoare de 62,4 mil. lei, potrivit informatiilor furnizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Faptul ca SAI-urile se concentreaza in principal pe gestionarea fondurilor mutuale, care este si mai putin costisitoare decat cea a conturilor individuale, poate explica stadiul actual in care se afla industria.
"Pentru companii, costurile de administrare a fondurilor mutuale sunt mai mici decat cele ale conturilor individuale de investitii", explica Leonard Visan, directorul general al societatii Investica Asset Management.
Serban Nascu de la Target AM crede ca dezvoltarea conturilor individuale este dependenta de forta de vanzari a administratorilor si de gradul de promovare a acestor produse investitionale.
"In prezent, o parte din clientii conturilor provin din urma contactelor directe, si mai putin de pe urma unei strategii sustinute de marketing", spune el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO