Burse - Fonduri mutuale

Corectie negativa sau fluctuatii?

23.02.2004, 00:00 12



Aceasta este intrebarea care ii preocupa pe brokeri si investitori dupa ce bursa a continuat vineri tendinta descendenta inceputa la mijlocul sedintei de joi. Parerile brokerilor privind cauza scaderilor sunt impartite.



Toti cei trei indici ai bursei au incheiat ziua cu scaderi de peste 1%, iar valoarea tranzactiilor a scazut pana la 53,8 miliarde de lei. Indicele BET a coborat cu 1,8%, iar BET-FI, care urmareste evolutia actiunilor SIF, a pierdut 1,2%.



aUnii spun ca scaderea s-ar datora reorientarii negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Eu nu sunt insa de acordO, a declarat Nicolae Ghergus, director de operatiuni la Active International.



Dupa profitul acumulat de la inceputul anului, unii dintre investitori au preferat vineri sa-si incaseze castigurile obtinute.



Petrom Bucuresti a incheiat saptamana la o cotatie de 1.650 lei/actiune, in scadere cu 4,1% dupa trendul ascendent care a dus pretul de tranzactionare pana la un nou maxim istoric de 1.750 lei/actiune, in sedinta de joi. Transferurile realizate au insumat 8,2 miliarde lei. Alaturi de sumele mari intrate in ultimele luni in actiuni Petrom, perspectiva privatizarii companiei a dus, conform brokerilor, la cresterea cotatiilor Petrom. Ultimul maxim istoric atins de actiunile Petrom fusese inregistrat in 2002, la inceputul lunii octombrie, cand actiunile erau cotate la un pret de 1.530 lei/actiune.



Actiunile SIF Banat-Crisana au fost cele mai tranzactionate de pe piata, valoarea tranzactiilor depasind 8,2 miliarde lei. Dupa ce cu o zi inainte au fost suspendate de la tranzactionare, din cauza convocarii Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), titlurile au deschis sedinta la un pret de 5.150 lei/actiune si au urcat pana la o valoare de 5.200 lei/actiune, care a reprezentat, de altfel, si cotatia la care SIF Banat- Crisana a incheiat ziua. Actiunile SIF Moldova au fost suspendate vineri, dupa ce societatea a convocat AGA.



O noua apreciere au inregistrat actiunile Turbomecanica, care au fost cotate la o valoare record, pentru ultimele 12 luni, de 55.000 lei/actiune. Pretul de inchidere a urcat cu 14,6%, nivelul maxim pe care il putea inregistra in cadrul unei sedinte de tranzactionare. Operatiunile derulate au insumat 6 miliarde lei.



Actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti au mai pierdut 0,9% pe fondul unor rulaje de 3 miliarde lei. Cotatia actiunilor Impact nu a depasit pretul de deschidere de 5.800 lei/actiune si s-a stabilizat la inchidere la 5.750 lei/actiune.





Piata Rasdaq



Actiunile societatii IAR Brasov au fost tranzactionate la un nou maxim istoric de 16.000 lei/actiune, in crestere medie cu 5,5% comparativ cu valoarea precedenta.



Performerul saptamanii trecute a fost, fara indoiala, constructorul de elicoptere IAR Brasov, care a inregistrat, in fiecare zi, valori record ale pretului de tranzactionare. Practic, dupa prezentarea rezultatelor financiare, cotatia titlurilor IAR a castigat,an medie, peste 60%. Vineri, actiunile au oscilat intre 14.000 si 16.000 lei/actiune, inainte de a incheia sedinta la 14.500 lei/actiune. Transferurile realizate au fost insa reduse insumand 168 milioane lei.



Cele mai tranzactionate actiuni pe piata au apartinut producatorului de ulei Argus Constanta, care a inregistrat operatiuni in valoare de 3 miliarde lei. Pretul maxim de 255.000 lei/actiune a fost identic cu cel din sedinta precedenta. Cotatia medie a urcat cu 0,03%.



Ziua de vineri s-a caracterizat printr-o lichiditate redusa a pietei, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 8,5 miliarde lei. Companiile listate la categoria I a Bursei Electronice Rasdaq nu au intrat in mod deosebit in atentia investitorilor, toate societatile inregistrand valori scazute ale rulajelor. Singura evolutie demna de remarcat a fost cea a actiunilor Altur Slatina, care au fost cotate la un pret record de 22.000 lei/actiune. Cotatia medie a urcat cu 10,7% pe fondul unor transferuri de 82 milioane lei.



Actiunile producatorului de articole de imbracaminte Confectii Vaslui au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 27.500 lei si 28.500 lei/actiune. Pretul maxim este si valoarea cea mai ridicata atinsa de titlurile societatii in ultimele 12 luni. Operatiunile au insumat 227 milioane lei, iar aprecierea medie a fost de 1,96% in comparatie cu valoarea anterioara. Pentru prima jumatate a anului trecut, Confectii Vaslui a raportat un profit net de 14 miliarde lei.



O apreciere importanta a pretului de tranzactionare a inregistrat Intfor Galati, societate care activeaza in domeniul metalelor feroase. Pe parcursul zilei, pretul a urcat pana la 11.500 lei/actiune, dar la inchidere cotatia de 10.000 lei/actiune a reprezentat valoarea minima atinsa vineri. Aprecierea medie a fost de 13,51%. Unul dintre actionarii companiei este SIF Moldova, care detine o participatie de 17%.



Incepand de azi, vor reveni pe piata actiunile Bancii Comerciale Carpatica Sibiu, care au fost retrase de la tranzactionare la sfarsitul lunii ianuarie, cand compania a hotarat efectuarea unei majorari de capital in valoare de 250 miliarde lei prin aporturile actionarilor. Acestia vor avea dreptul si subscrie la 14.500 lei/actiune.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO