Burse - Fonduri mutuale

Corectii tot mai dese la Bursa

29.09.2005, 19:04 19

Corectia de la Bursa a continuat si ieri, aproape toate titlurile principale de pe piata fiind cotate in scadere fata de sedinta precedenta. Toti indicii care urmaresc companiile listate la Bursa au inregistrat scaderi de aproximativ 1%.

Cele mai mari scaderi au apartinut actiunilor Petrom si BRD, care au pierdut peste 2%, in timp ce dintre SIF-uri, cel mai mult au coborat actiunile SIF Transilvania, cu un declin de 1,7%. Una dintre cele cinci SIF-uri, Muntenia a reusit sa nu incheie sedinta pe scadere, la inchidere actiunile acesteia fiind tranzactionate la un pret de 1,25 lei/actiune, egal cu cel de marti. Pe parcursul sedintei, SIF-urile au reusit sa fie tranzactionate si la preturi cel putin egale cu cele de la finele sedintei anterioare.

"Parerea mea e ca speculatorii vand in aceste momente si probabil de luni vom asista la o revenire a cresterilor pe Bursa. Nu cred ca vom asista, cel putin nu acum, la o perioada cu scaderi accentuate. Acest lucru s-a vazut si dupa modul cum a evoluat piata pe parcursul acestei sedinte. Cand au fost scaderi mai mari pana in jurul pranzului, volumele nu au fost prea mari. Iar faptul ca s-a cumparat din nou destul de mult pe unele dintre actiunile cele mai lichide arata ca mai sunt bani disponibili, inclusiv din partea strainilor", a comentat Marius Trif, presedintele societatii de brokeraj Carpatica Invest.

Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale SIF Oltenia, cu un rulaj de 6,1 milioane de lei (1,7 milioane de euro). Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a derulat la pretul de 1,86 lei/actiune, in scadere cu 1,1%.

Actiunile Flamingo au avut o lichiditate mai ridicata decat in ultima perioada, in conditiile in care ieri a fost ultima zi in care investitorii mai puteau cumpara actiuni care sa le confere dreptul de a primi cinci titluri noi gratuite pentru fiecare actiune detinuta, in cadrul unei majorari de capital pe care o va derula retailerul de electronice. Titlurile Flamingo nu au inregistrat insa o apreciere, dimpotriva, cursul actiunilor a coborat cu 2% pana la 2,5 lei.

"Flamingo nu e o actiune care sa fie prea apropiata brokerilor. E o actiune care e nou venita pe piata si probabil va mai trebui sa treaca o perioada pana cand aceasta va fi mai atent urmarita. Oricum, noi vedem Flamingo ca pe o actiune cu potential in viitor", a precizat Marius Trif.

Titlurile Flamingo au facut ieri si obiectul unei tranzactii speciale la pretul de 2,51 lei/actiune, valoarea operatiunii fiind de 1,38 milioane de lei (0,39 milioane de euro).

O alta tranzactie speciala s-a derulat cu titlurile Petrom, la pretul de 0,46 lei/actiune, valoarea ei fiind de 0,46 milioane de lei (0,13 mil. euro).

Una din cele mai mari aprecieri a apartinut actiunilor Impact, care au castigat 5,5% pe un volum de 0,78 milioane de lei (0,22 mil. euro).



SIF Transilvania a investit la Mecanica Codlea

SIF Transilvania a participat cu 3,5 milioane de lei (aproape 1 milion de euro) la majorarea de capital derulata de Mecanica Codlea. La finalul lunii august, aceasta SIF controla 51,8% din actiunile Mecanica, listate in prezent pe RASDAQ.



Piata RASDAQ

Tanzactii importante, in valoare totala de peste 184.000 de lei (52.200 de euro), s-au derulat ieri, pe piata Rasdaq, cu actiunile producatorului de materiale de constructii Ceramica Iasi.

Pe fondul interesului in crestere manifestat ieri pentru titlurile Ceramica, cotatia acestora a urcat pana la un maxim zilnic de 3,1 lei/actiune, dupa ce la inceputul sedintei actiunile producatorului de materiale de constructii se tranzactionau la un pret de 2,7 lei/actiune.

Societatea ieseana dispune de un capital social de 7 milioane de lei (2 milioane de euro), valoarea nominala a unei actiuni fiind de 0,5 lei/actiune. Principalul actionar al companiei este asociatia salariatilor (PAS) Ceramica, care detine 40,6% din actiunile Ceramica, restul capitalului social fiind in posesia investitorilor minoritari cu detineri de sub 5%. Ultima tranzactie cu titlurile producatorului de materiale de constructii s-a realizat la un pret de 3,089 lei/actiune, cu 6,5% mai mare decat in sedinta anterioara. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de 43 de milioane de lei (12,2 milioane de euro).

La Categoria I cele mai tranzactionate au fost actiunile producatorului de utilaje pentru foraj UPET Targoviste, cu un rulaj de peste 105.000 de lei (29.700 de euro). Pe parcursul zilei cotatia titlurilor UPET a oscilat intre 0,4 lei/actiune si 0,445 lei/actiune, ultimul transfer realizandu-se la un pret de 0,425 lei/actiune, cu 6,25% mai mare decat in sedinta anterioara. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de 5,1 milioane de lei (1,45 milioane de euro). Principalii actionari ai UPET sunt societatile Obsesione Enterprises Limited si Ogetto Limited, inregistrate in Cipru, fiecare cu cate o detinere de 33% din actiunile companiei.

Cel mai tranzactionat emitent continua sa fie Biofarm, valoarea tranzactiilor cu titlurile producatorului de medicamente fiind ieri de 608.000 de lei (172.500 de euro). Pe parcursul zilei cotatia actiunilor Biofarm a coborat pentru scurt timp pana la 0,39 lei/actiune, revenind apoi peste pragul de 0,4 lei/actiune. Maximul zilei a fost inca o data 0,41 lei/actiune. In aceste conditii pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,3998 lei/actiune, cu 0,6% mai mic decat in ziua precedenta.

O depreciere importanta au inregistrat ieri actiunile societatii de asigurare - reasigurare Ardaf Cluj, pe fondul unei presiuni la vanzare pretul acestora scazand ieri cu 8,3%. Cotatia titlurilor Ardaf a atins ieri un minim de 0,32 lei/actiune, dupa ce, la inceputul zilei, acestea se tranzactionau la un pret de 0,38 lei/actiune. Ultimul transfer al zilei cu actiunile societatii de asigurare - reasigurare s-a realizat la un pret de 0,33 lei/actiune. Valoarea totala a schimburilor cu actiuni Ardaf a fost ieri de 131.600 de lei (37.300 de euro).

stelian.vezentan@zf.ro; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO