Burse - Fonduri mutuale

Corectiile bursiere au impins fondurile mutuale spre RASDAQ

Corectiile bursiere au impins fondurile mutuale spre RASDAQ

Marius Olteanu, directorul executiv al SIRA: Am parasit SIF-urile si blue-chips-urile anul trecut. Portofoliul fondului de actiuni s-a schimbat dramatic in cel de-al doilea semestru, pentru ca am estimat corectii de amploare pe piata de capital. Astfel ca am investit in companii cu rata mare de crestere listate pe RASDAQ.

29.04.2008, 19:34 15

Fondul de actiuni Omninvest, detinatorul pozitiei secunde in clasamentul celor mai performante fonduri mutuale in 2007, a facut o schimbare radicala in portofoliu incepand din al doilea semestru al anului trecut, investind puternic in companii listate pe RASDAQ.
Administrat de societatea SIRA, Omninvest a investit preponderent pe RASDAQ din cel de-al doilea semestru al anului trecut, diminuandu-si puternic detinerile pe SIF-uri si actiuni lichide de pe Bursa.
La sfarsitul anul trecut, cele mai importante detineri ale fondului erau titlurile societatii de brokeraj Broker Cluj cu 8,8% din activele de 11,3 mil. lei ale fondului, cele ale Prospectiuni cu 8,7% din active, Artrom si Artego cu cate 5,5%, respectiv 5% din active, potrivit raportului anual de administrare.
"Am parasit SIF-urile si blue-chips-urile anul trecut. Portofoliul fondului de actiuni s-a schimbat dramatic in cel de-al doilea semestru, pentru ca am estimat corectii de amploare pe piata de capital. Astfel ca am investit in companii cu rata mare de crestere listate pe RASDAQ", a spus Marius Olteanu, directorul executiv al SIRA.
Omninvest raporta la finalul anului trecut un nivel al investitiilor in SIF-uri de 1,4% din active. Fondul de actiuni administrat de SIRA a investit 1,4% din active in titlurile fondului de actiuni Star Next, administrat de Star Asset Management. In 2007, Omninvest a marcat un randament de 24,8%, al doilea din industrie.
"Am investit in alt fond de actiuni pentru a obtine diversificare si pentru marcarea de randament. In acest fel, am putut obtine indirect o expunere mai ridicata pe SIF-uri prin intermediul fondului Star Next", a explicat Olteanu de la SIRA.
Al doilea fond de investitii din portofoliul SIRA, fondul diversificat FCEx, a mizat tot pe RASDAQ anul trecut, SIF-urile detinand ponderi reduse in activele de 9,4 milioane lei ale fondului. FCEx a raportat anul trecut un randament de 8,5%.
Cele mai importante detineri ale fondului sunt titlurile Prospectiuni cu 4,8% din active, si actiunile companiilor petroliere de pe Bursa: Rompetrol Well Services si Rompetrol Rafinare care au atras 4,7%, respectiv 4,2% din activele FCEx. La randul sau, FCEx a investit 2,5% din active in fondul diversificat Star Focus, administrat de Star AM, potrivit raportului anual de administrare.
"Vom continua sa investim pe RASDAQ. In functie de evolutia pietei, vom reveni pe SIF-uri si blue-chisp-uri, dar este destul de greu de estimat cand va avea loc acest lucru", a spus directorul executiv al SIRA.
Fondul de actiuni Star Next a raportat la sfarsitul anului trecut un portofoliu alcatuit de 86 de actiuni cotate, actiunile de pe RASDAQ fiind cele mai numeroase.
Cele mai importante detineri fiind titlurile societatilor de investitii financiare care au atras 24,4% din activele de 9 milioane de lei ale fondului. Anul trecut, Star Next a inregistrat o performanta anuala de 21,2%.
La sfarsitul anului trecut, activele de 6 milioane de lei ale Star Focus, fondul diversificat administrat de Star AM, erau investite in proportie de 28% in SIF-uri, pe primul loc situandu-se titlurile SIF Transilvania cu o pondere de 6,7% din active. Star Focus a adus anul trecut un randament de 12% investitorilor.
Fondul diversificat Fortuna Classic administrat de Target Asset Management a mizat anul trecut pe actiunile societatilor de investitii financiare, titlurile SIF Moldova, SIF Oltenia si SIF Muntenia cumuland aproape 17% din activele de 9,7 milioane de lei ale fondului, potrivit raportului anual de administrare.
Plasamente importante pe Bursa a fost facute si in actiunile producatorului de ingrasaminte Azomures, care au atras 3% din active, si in titluri Bancii Transilvania, care detin o pondere de 2,7% din active.
Principalele plasamente pe RASDAQ au fost actiunile Ecopack, cu 4% din active, si titlurile Avicola Buzau cu 2,5% din active.
La sfarsitul anului trecut, Fortuna Classic a marcat un randament anual de 14,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO