Burse - Fonduri mutuale

Cotatia SIF Moldova a pierdut dividendul

27.02.2004, 00:00 42



Actiunile SIF Moldova au scazut ieri cu 500 de lei dupa trecerea datei de referinta pentru dividende. Societatea a anuntat ca va distribui un dividend brut de 494 lei/actiune.



Titlurile SIF Moldova au deschis sedinta la 3.150 lei/actiune si pe fondul unei usoare presiuni la cumparare au urcat pana la 3.300 lei/actiune, dar in a doua jumatate a zilei, pretul s-a aflat pe un trend ascendent stabilizandu-se la inchidere la 3.150 lei/titlu. Actiunile SIF Moldova au fost cele mai tranzactionate de pe piata cu operatiuni in valoare de 11,6 miliarde de lei.



Chiar daca datele de referinta pentru celelalte SIF-uri nu au trecut, tendinta predominanta a fost tot de scadere. Pretul de ieri al actiunilor SIF Moldova este apropiat de cel a SIF Oltenia dupa ce aceasta din urma a pierdut 4,3% si a ajuns la 3.300 lei/actiune.



Investitorii nu s-au grabit sa cumpere nici actiuni SIF Banat Crisana dupa ce societatea a anuntat ca ultima zi in care se mai pot achizitiona actiuni pentru a beneficia de dividende este 1 martie. Valoarea dividendului brut este de 480 lei/actiune, SIF Banat Crisana a raportand un profit net preliminat de 10,3 milioane dolari, in crestere cu 15% fata de rezultatul inregistrat in 2002. Ultima tranzactie s-a derulat la un pret de 4.850 lei/actiune, identic cu cel din ziua precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 3 miliarde lei.



In afara de SIF-uri, cele mai mai companii listate au avut ieri o tendinta usor pozitiva, indicii BET si BET-C inregistrand aprecieri comparativ cu valorile precedente. Dupa ce ultimele zile au adus scaderi repetate ale pretului pentru actiunile Petrom Bucuresti, sedinta de ieri a marcat o revenire a cotatie, care la inchidere a fost de 1.650 lei/tiltu, in crestere cu 3,8%. Pretul de inchidere este si valoarea maxima la care actiunile Petrom au fost tranzactionate pe parcursul zilei. Cel mai mare pachet de actiuni, reprezentand 540.000 actiuni, a fost transferat spre sfarsitul sedintei la pretul de 1.650 lei/actiune.



Actiunile Bancii Transilvania au deschis sedinta la 5.750 lei/actiune, un pret superior celui de ieri, dar au incheiat ziua in scadere cu 0,9%, ultimul pret fiind de 5.700 lei/actiune. Operatiunile derulate au insumat 2 miliarde lei. Cotatia titlurilor BRD a ramas la valoarea din ziua anterioara, 26.000 lei/actiune, in conditiile in care valoarea tranzactiilor a fost de 3 miliarde de lei.



Producatorul de bere Bermas Suceava a intrerupt sirul aprecierilor inregistrate in ultima perioada. Dupa ce au deschis sedinta la 27.400 lei/actiune, titlurile Bermas au intrat pe un trend ascendent si pe fondul unei presiuni la vanzare au scazut pana la 27.000 lei/titlu, pierzand 1,8% fata de cotatia precedenta. Valoarea transferurilor a fost redusa, 162 milioane lei.



O evolutie similara au avut si actiunile producatorului de motoare pentru aeronave Turbomecanica Bucuresti, acre au pierdut 4,7%. Actiunile Turbomecanica au fost cotate la inchidere la 51.000 lei/actiune. Transferurile realizate au totalizat 735 milioane lei.





Piata Rasdaq



Pe fondul unor ordine mai mari de cumparare, actiunile Alprom Slatina au fost tranzactionate la o valoare maxima, pentru ultimele 12 luni, de 55.000 lei/actiune.



Pretul actiunilor Alprom a oscilat intre 51.000 lei si 55.000 lei/actiune, dar cele mai multe dintre titluri au fost transferate la pretul maxim. Cresterea medie a fost de 8,66% comparativ cu sedinta anterioara. Actiunile Alprom au fost cele mai tranzactionate cu operatiuni in valoare de 4 miliarde lei, desi numarul transferurilor a fost redus, sapte tranzactii. Actionarul majoritar al companiei este societatea Alro Slatina cu o participatie de 85%, cele doua companii intentionand sa fuzioneze pe parcursul acestui an anului.



Tendinta de scadere a cotatiilor de la Bursa de Valori s-a resimtit ieri si pe piata RASDAQ. Actiunile producatorului de motoare electrice Ana - Imep Pitesti au pierdut 0,14%, fiind cotate la inchidere la 2.750 lei/actiune. Transferurile realizate au insumat 204 milioane lei.



O corectie negativa a inregistrat si Banca Comerciala Carpatica Sibiu, care dupa cresterea puternica din ultimele zile, a pierdut 7,08% incheind ziua la un pret de 25.000 lei/actiune. Tranzactiile realizate au fost, de asemenea in scadere, totalizand 179 milioane lei.



La Categoria de baza, cele mai tranzactionate actiuni au apartinut producatorului de obiecte sanitare Sanex Cluj - Napoca, valoarea operatiunilor fiind de 1,4 miliarde lei.Pretul maxim atins a fost de 3.700 lei/actiune, dar cotatia medie a scazut cu 2,12%.



Companiile hoteliere au revenit in atentia investitorilor. Olimp Estival Constanta a facut obiectul a trei transferuri, realizate la acelasi pret de 10.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 550 milioane lei. Cel mai important actionar minoritar al companiei este SIF Transilvania care detine o participatie de 39%. Alte doua companii hoteliere Service Neptun si Romanta Estival au fost tranzactionate la valori superioare unei zile obisnuite. Actiunile Service au atins un maxim istoric de 9.000 lei/actiune pe fondul unor transferuri de 346 milioane lei, iar titlurile Romanta au inregstrat o valoare record de 10.500lei/titlu, operatiunile insumand 309 milioane lei. La ambele societati, SIF Transilvania detine o participatie de 39%. Actiunile unui alt hotel Balea Neptun, detinute in proportie de 39% tot de SIF Transilvania, au fost transferate la un pret de 10.500 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor reprezinta 255 milioane lei. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO