Burse - Fonduri mutuale

Creste Bursa, creste si Petrom

21.05.2004, 00:00 19

Actiunile SNP Petrom au depasit ieri pragul de 2.400 lei/actiune, pretul atingand la inchidere o valoare doar cu 40 lei mai redusa fata de maximul istoric de 2.500 lei/actiune.
In cadrul tranzactiilor derulate in piata, actiunile Petrom au fost cele mai tranzactionate titluri cu operatiuni care au depasit 10,4 miliarde lei. Brokerii nu au foarte multe explicatii despre factorii care au determinat ascensiunea Petrom de ieri, in afara de faptul ca majoritatea actiunilor cotate au evoluat pe o tendinta de crestere.  "In ultimele zile, actiunile Petrom au avut o evolutie destul de linistita. Ieri au aparut mai multi cumparatori pe piata, pe fondul cresterii generalizate de la Bursa. Este posibil ca evolutia buna a actiunilor SIF sa fi impulsionat investitorii care si-au indreptat atentia si asupra Petrom," a comentat Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Actiunile Petrom au deschis sedinta de ieri la 2.340 lei/actiune, cotatia urcand pana la inchidere la 2.460 lei/actiune. Comparativ cu sedinta precedenta, titlurile Petrom au castigat  3,8%. In prima parte a zilei, a fost transferat un pachet mare de 837.500 actiuni, tranzactia respectiva perfectandu-se la pretul de 2.430 lei/actiune.
Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) s-au aflat ieri pe un trend descendent, incheind o noua zi de scadere.  Petromidia a fost cotata la deschidere la 650 lei/actiune, vanzatorii coborand pretul pana la o valoare minima de 628 lei/actiune, aceasta cotatie mentinandu-se si la inchidere. Actiunile Petromidia au pierdut 2,2%. Operatiunile a insumat 9,1 miliarde lei. Raportarea unor rezultate financiare slabe pe primul trimestru se pare ca a slabit in crederea investitorilor, cel putin pe termen scurt, in actiunile Petromidia.
Actiunile BRD au continuat sa se mentina pe un trend ascendent, pretul urcand pe parcursul zilei pana la un nivel maxim de 25.300 lei/actiune. Ultima tranzactie care a impliocat titlurile bancii s-a perfectat la un pret cu 100 lei mai redus. Titlurile BRD au castigat ieri 2,4%. Valoarea tranzactiilor a fost de 6,3 miliarde lei.  Majoritatea tranzactiilor de ieri cu actiunile Bancii Transilvania s-au derulat la pretul de 5.800 lei/actiune, in crestere cu 0,9% fata de cotatia precedenta. Transferurile au totalizat 4,8 miliarde lei.
Actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti au inregistrat o apreciere usoara de 0,6%, pretul al inchidere fiind de 4.900 lei/actiune. In ultimele saptamani, tendinta actiunilor companiei fost totusi una de stationare, desi rezultatele financaire trimestriale au indicat cresteri semnificative ale profitului si cifrei de afaceri. Compania a anuntat ca intentioneaza sa lanseze o noua emisiune de obigatiuni in a doua parte a anului.
Ascensiunea actiunilor producatorului de componente pentru motoare Diesel Mefin Sinaia a continuat si ieri dupa ce companai a anuntat in primele zile ale saptamanii ca va derula o majorare de capital perin aporturile actionarilor, actuiunile urmand sa fie vandute la 25.000 de lei,  un pret mai mic decat cel de pe piata. Cotatia Mefin a urcat ieri cu 8,4% pana la 45.000 lei/actiune.



Crestere medie de 5% pentru actiunile Argus
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au revenit ieri in atentia investitorilor, cu aceste tilturi derulandu-se cele mai multe dintre tranzactiile zilei. Valoarea operatiunilor care au implicat actiunile Argus a depasit 2 miliarde lei.
Pe fondul unei presiuni crescute la cumparare, cotatia Argus a urcat pana la o valoare maxima de 22.500 lei/actiune, care a reprezentat de altfel si ultimul pret consemnat de sedinta de ieri. Cotatia medie a urcat cu 5%. Ieri a fost derulata o tranzactie mai mare prin intermediul careia s-au transferat 43.000 actiuni, valoarea acestei tranzactii depasind 1 miliard lei. Volumul total de actiuni transferate ieri a fost de peste 91.000 actiuni. Dupa divizarea valorii nominale, actiunile Argus au intrat pe un trend usor descendent, aprecierea de ieri fiind prima crestere mai importanta din ultima perioada. De la inceputul anului, SIF Oltenia a cumparat mai multe pachete de actiuni Argus, ajungand sa controleze in prezent 6,7% din numarul total de actiuni.
La Categoria I, cele mai tranzactionate actiuni au apartinut operatorului portuar Socep Constanta.   Majoritatea tranzactiilor s-au perfectat la pretul minim al zilei de 1.360 lei/actiune, In aceste conditii, cotatia medie a pierdut 0,5%. Valoarea tranzactiilor a fost de 406 milioane lei. In primele luni ale anului  au fost raportati mai multi actionari persoane fizice cu detineri  sub 5% din capitalul social al Socep.
Actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila nu au mai continuat evolutia buna de ieri, cotatia medie inregistrand o corectie negativa de 1,1%. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 45.000 lei/actiune. Transferurile au fost reduse, totalizand doar 240 milioane lei.
Actiunile societatii International Leasing au facut obiectul a cinci tranzactii, toate derulate la un pret constant de 1.500 lei/actiune. Comparativ cu sedinta precedenta, cotatia medie a urcat cu 7,14%.  Pachetul total de actiuni transferat ieri reprezinta 1% din capitalul social al companiei. Valoarea tranzactiilor a fost de 795 milioane lei. Actionarul majoritar al International Leasing este Mihaela Teodorescu care detine o participatie de 57,9%.
Actiunile societatii Dafora Medias au atins un nou maxim istoric de 3.600 lei/actiune, la acest pret derulandu-se cele doua tranzactii ale zilei. Pe fondul unor tranzactii de 396 miliane lei, titlurile Dafora au castigat, in medie, 17,28%.
Valoarea tranzactiilor derulate la Bursa Electronica Rasdaq a fost de 5,8 miliarde lei, mai mult de o treime din aceasta valoare reprezentand-o operatiunile care au implicat actiunile Argus.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO