ZF 24

Creşterea economică record nu înseamnă şi dobânzi mai mici: Robor a crescut miercuri dimineaţă peste 2%, urcând cu 0,14 pp peste noapte

Creşterea economică record nu înseamnă şi dobânzi...

Autor: Ştefan Stan

15.11.2017, 11:14 4189

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat astăzi cu 0,14 puncte procentuale până la 2,06%, cea mai mare valoare din ultimii trei ani.

În acelaşi timp, ROBOR la şase luni, re­ferinţa utilizată de unele bănci pentru cal­cu­lul dobânzii la creditele ipotecare, a avansat la 2,17%. ROBOR la 3 luni a înre­gis­­trat o creştere de peste un punct pro­cen­tual în ultimul an. Orice mişcare în sus a ROBOR se reflectă în rata lunară a clien­ţi­lor cu credite în lei, în sensul creşterii acesteia.

Dobânzile la lei au început să urce în septembrie, pe fondul unei restrângeri de lichiditate din sistem. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a afirmat recent că BNR va trece la gestionarea fermă a lichidităţii, nemaifiind suficientă o gestionare adecvată a acesteia.

Analiştii consideră că ascensiunea din ultimele luni a ROBOR este temporară, majoritatea estimând o stabilizare a indicatorului până la un nivel de 1,3-1,5 % până la finalul anului. Vocile pesimite indică un ROBOR de peste 2% la finalul acestui an şi chiar 5% în următoarele şase luni. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO