Burse - Fonduri mutuale

Cresterea s-a pierdut intr-o singura sedinta, rulajele se duc in jos

02.08.2007, 18:30 18

Revenirea proclamata deja de unii dintre investitorii din piata nu a durat decat o singura zi pe Bursa. Dupa ce marti indicii de la Bucuresti cresteau in medie cu 4%, miercuri a fost ziua de compensare, BET cazand cu 2,83%, BET-C cu 2,43%, iar societatile de investitii financiare corectandu-se in medie cu 2,1%. Valoarea tranzactiilor se incadreaza si ea pe un trend descendent, in ultima sedinta rulajul total nedepasind pragul de 15 milioane de euro, valoarea medie estimata zilnic pentru acest an de Bursa.
"Ma asteptam ca piata sa se stabilizeze, dar faptul ca in ultima sedinta s-a pierdut mare parte din avansul de marti arata ca piata mai poate sa scada. Cred insa ca vom asista la o relaxare, iar lispa de rulaj prevesteste volume scazute pentru urmatoarea perioada", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest.
Pietele externe nu isi revin nici ele complet. Dupa ce americanii au inchis pe minus, bursele din Europa au urmat trendul, iar la mai bine de doua ore de la inchiderea de la Bucuresti FTSE-ul londonez pierdea peste 1,2%, in timp ce pe Wall Street cotatiile deschideau din nou nehotarate.
Luna august este asteptata sa aduca noutati in piata odata cu publicarea rezultatelor financiare. Brokerii spun insa ca acestea nu vor face neaparat diferenta, dar ca in functie de acestea unii emitenti vor inregistra evolutii parti-culare. Un exemplu in acest sens a aparut ieri cand actiunile producatorului de tevi Artrom Slatina au sarit cu aproape 12%, dupa ce compania a raportat pe primele sase luni ale acestui an rezultate in crestere puternica si un profit de 13 mil. euro.
Si pe piata RASDAQ continua scaderile, ieri valoarea totala a tranzactiilor atingand doar 2,8 mil. euro. "Scaderile trebuia sa existe, ne asteptam la o corectie, iar corelarea cu pietele externe a fost un catalizator", mai spune Murgoci.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au pierdut ieri 1,23%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile societatii s-a ridicat ieri la circa 1,44 milioane de euro (4,56 milioane de lei), reprezentand al treilea rulaj din piata. Luna trecuta a adus o crestere cu 2,53% pentru actiunile companiei, de la un pret de 3,95 lei/actiune in prima zi din iulie, la 4,05 lei/actiune in ultima sedinta din luna. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Banat-Crisana s-a perfectat ieri la pretul de 4 lei/actiune.

Actiunile Bancii Romane de Dezvoltare (BRD) au pierdut ieri 2,19%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 2,14 milioane de euro (6,75 mil. lei), al doilea de la Bursa. Titlurile bancii au incheiat luna iulie la acelasi pret ca si cel din prima sedinta a lunii, de 27,4 lei/actiune. Cel mai mare rulaj al lunii trecute a fost atins pe data de 13 iulie, acesta inregistrand un nivel de 2,56 mil. euro (8,09 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile BRD s-a perfectat ieri la pretul de 26,8 lei/actiune.

Titlurile Flamingo International (FLA) au pierdut ieri 7,57%, pe fondul unei lichiditati de 333.000 de euro (1,05 milioane de lei). Fondul american de investitii QVT Fund a cumparat 2 milioane de actiuni ale retailerului de electronice si electrocasnice, tranzactia perfectandu-se la un pret mediu de 0,425 lei/titlu. Fondul american a platit pentru acest pachet de actiuni 270.000 euro (850.000 lei). Actiunile Flamingo au incheiat sedinta de ieri la un pret de 0,391 lei/actiune.

Actiunile Artrom Slatina (ART) au sarit ieri cu 11,86%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat ieri la circa 315.000 de euro (995.000 de lei). Artrom, membru al grupului rus TMK, al doilea producator de tevi la nivel mondial, a obtinut pe primul semestru un profit net de 13 milioane de euro (43 milioane de lei), cu 139% mai mare fata de cel obtinut in aceeasi perioada a anului trecut. Ultima tranzactie cu titlurile Artrom s-a perfectat la pretul de 66 lei/actiune.

Actiunile Bermas Suceava (BRM) au pierdut ieri 0,48%, pe fondul unui rulaj de 41.000 de euro (130.000 de lei). Producatorul de bere a raportat pe primele sase luni ale acestui an afaceri in crestere cu 17% (in euro) la 3,56 mil. euro (11,78 mil. lei), fata de aceeasi perioada a anului trecut. Si profitul a inregistrat un avans considerabil, urcand cu 34% (in euro) la 0,43 mil. euro (1,42 mil. lei), fata de rezultatul net din primele sase luni ale anului trecut, 0,32 mil. euro (1,14 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO