Burse - Fonduri mutuale

Creşterile acţiunilor din sectorul chimic au rupt monotonia pe Bursă

Creşterile acţiunilor din sectorul chimic au rupt monotonia pe Bursă

Autor: Stefan Musgociu

05.04.2011, 23:36 60

Acţiunile Oltchim (OLT) şi Azomureş (AZO) au urcat cu peste 10%,pe o piaţă în creştere cu 0,63% şi a cărei li­chi­ditate a revenitpeste media ultimelor două luni, fiind susţinută în special detitlurile Fondului Proprietatea (FP) şi de deal-uri cu 8,8% dinacţiunile Oltchim (OLT).

În primele două ore acţiunile Oltchim au continuat liniaputernic ascendentă din ultimele trei sesiuni şi au urcat cu încăaproape 15%, însă după ora 12:00 unii investitori au început săintroducă mai multe ordine de vânzare şi să îşi marcheze o partedin profituri, astfel că ascensiunea s-a temperat uşor. La finalulşedinţei, acţiunile Oltchim erau cotate la 0,4598 lei, preţ înurcare cu 11,6%, iar operaţiunile însumau 1,7 mi­lioane lei.

Între orele 15:52 şi 15:53 a fost vândut un pachet de 8,8% dintitlurile combinatului prin cinci deal-uri în valoare de 13,5milioane lei (3,3 mi­lioane euro). După ora 14:00 în piaţă auînceput să fie introduse mai multe ordine de cumpărare pentruacţiunile Azomureş, astfel că preţul a urcat semnificativ. Ultimaoperaţiune de marţi a fost realizată la 0,704 lei, preţ în creşterecu 10%. Transferurile cu aceste titluri au însumat 1,5 milioanelei. Efervescenţa de pe acţiunile Oltchim şi Azomureş i-adeterminat pe unii investitori să vizeze şi titlurile Amonil (AMO),care au încheiat ziua în urcare cu 9,59%, la 0,016 lei.

Gabriel Morariu, broker la BT Securities, spune că acţiunilecom­binatelor chimice Oltchim, Azomureş şi Amonil sunt de regulăvizate de speculatori, iar tranzacţiile realizate de aceştia au dusla creşteri accelerate.

"Dacă la Azomureş o creştere este acoperită de rezultatelefinanciare, la celelalte două îmi este greu să găsesc o justificarefundamentală. Discuţii despre privatizările Oltchim au mai fost şieste greu de făcut recomandări de investiţii doar pe acesteinformaţii de presă", a declarat Morariu.

Directorul de operaţiuni al Prime Transaction Alin Brendea credecă evoluţia acţiunilor şi tranzacţiile mari realizate cu titlurileOltchim arată interesul în creştere al investitorilor pentru piaţalocală, ca urmare a majorării semnificative a rulajelor dinultimele săptămâni.

"După o perioadă de creşteri susţinute, mai ales pe SIF-uri,este normal să mai urmeze şi unele şedinţe de consolidare, cu oevoluţie laterală (oscilaţii foarte uşoare - n.red.) sau chiarcorecţii. O parte dintre investitori sunt tentaţi să marcheze măcaro parte din profit. Este încă devreme de spus dacă perioada decorecţii pe SIF-uri a luat sfârşit, însă, oricum, în partea a douaa şedinţei cumpărătorii au fost mai prezenţi în piaţă", a spusMorariu.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 47,9 milioane lei (11,5milioane euro), sumă de aproape două ori mai mare decât rulajul deluni.

"În mod normal, până la adunările generale ale acţionarilorprogramate pentru aprilie mă aştept la volume ridicate şivolatilitate mare. Pe lângă factorii enumeraţi, importantă pentrutraiectoria pieţei va fi şi evoluţia economiei în ansamblu, primeleveşti despre evolutia pe primul trimestru urmând să apară lajumătatea lunii", a afirmat brokerul de la BT Securities.

Pe piaţa principală, titlurile Fon­dului Proprietatea au scăzutcu 0,25%, la 0,6085 lei.


De urmăritastăzi

  • Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) după ce SIF Oltenia adecis ieri să-şi lichideze participaţia în companie după creşterilefulminante din ultima perioadă. Acţiunile Otchim au urcat cu 63% peBursă numai în ultima lună şi au închis ieri şedinţa la un preţ de0,4598 lei/unitate.

  • Acţiunile Prodplast Bucureşti (PPL), care a convocat acţionariipentru a aproba reevaluarea terenurilor societăţii pe bazaraportului întocmit de evaluatorul Elf Expert. Titlurileproducătorului de mase plastice au fost foarte puţin tranzacţionateîn ultimele şedinţe.

  • Evoluţia burselor externe după ce piaţa americană a deschisşedinţa de tranzacţionare în stagnare, indicii consemnând variaţiide până la 0,2%, în timp ce principalele burse europene înregistraula aceeaşi oră scăderi, însă nu foarte pronunţate, de până la0,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO